Citat:
În prealabil postat de sophia
Poti sa explici partea pe care am bolduit-o si subliniat-o? Care este diferenta?
Si ca sa te corectez: nu cele dou mentionat de tine sunt problema. Ca nu intram in altar sau pe Athos, mai merge.
Sunt alte lucruri mai problematice.
Nu vreau si nu am putere s-o iau de la capat cu explicatiile.
Scrie totul mai in urma.
Si totusi... de ce ar fi atat de grav sa fim tratate la fel cu barbatii, Marius?
Si este trist ca au facut oamenii aceasta diferenta. Iisus nu...El respecta femeia.
|
Cand am pomenit de diferenta dintre canonic si dogmatic m-am referit la faptul, ca aceste doua randuieli la care m-am referit strict, au un caracter disciplinar, nefundamentandu-se pe considerente de ordin dogmatic. Atat barbatul, cat si femeia sunt doua ipostaze complementare ale firii umane, amandoi fiind partasi in egala masura preotiei universale.
Explicatia pe care am incercat sa o expun reprezinta felul - probabil gresit - in care vad aceste lucruri. Important este sa intelegem ca Biserica a fost nevoita prin probleme concrete, pe care le-a intampinat de-a lungul secolelor, sa puna pune anumite limite fie ereziei prin dogme, fie anumitor abateri disciplinare, prin canoane si reguli bisericesti.
Aceste randuieli nu au aparut ca sa supuna femeia si sa inalte barbatul. Toate s-au dat si unora si altora, dupa caz, pentru a preintampina ispita, neoranduiala si intr-un final, pacatul.