Pot Preotii Ierta Pacatele?
Iona 20:22-23 spune: "Dupa aceste vorbe, a suflat peste ei, si le-a zis: "Luati Duh Sfant! Celor ce le veti ierta pacatele, vor fi iertate; si celor ce le veti tinea, vor fi tinute". Credinciosii catolici si ortodocsi sustin ca Isus le-a oferit ucenicilor Sai puterea de a ierta pacatele si ca aceasta putere a fost transmisa de-a lungul secolelor preotilor Romano-Catolici si Ortodocsi. Sprijina acest pasaj ideea ca preotii au puterea de a absolvi pacatele?
Raspuns
Isus le-a dat intr-adevar ucenicilor Sai puterea de a ierta pacatele si aceasta putere exista si astazi. Cu toate acestea, ea nu apartine in exclusivitate preotilor, fie catolici fie ortodocsi, sau ai altor culte. Orice credincios in Hristos poseda aceeasi putere de a pronunta iertate pacatele cuiva, bazandu-se pe ispasirea de pe cruce a lui Cristos. Observati contextul pasajului.
Intai de toate, multi inteleg acest pasaj ca fiind o extindere a puterii promise in Mat.18:18 de a lega si dezlega pacate cu "cheile imparatiei" (vezi si Mat.16:19). Ea este data tuturor apostolilor nu doar lui Petru (cum catolicilor le place sa afirme), iar fiindca misiunea biserici se intinde "pana la sfarsitul veacului" (vezi, Mat.28:20) Hristos este cu noi, prezent sa ierte pacatele tuturor acelora la care li se predica Evanghelia, indiferent de loc sau de timp.
In plus, aceasta este paralela pe care Ioan o face la Marea Insarcinare din Matei 28. Isus o introduce prin cuvintele "Cum M-a trimis pe Mine Tatal, asa va trimit si Eu pe voi" (Ioan 20:21). Insa, clerul (preotimea) nu este singurul grup insarcinat sa-i slujeasca lui Hristos, ci fiecare credincios se presupune sa fie un slujitor al Lui (compara cu, Mat.28:18-20; 2Cor.4:1 si versetele urmatoare).
Toti cei ce astazi sunt impacati cu Dumnezeu, prin credinta in jertfa Fiului Sau, au incredintata slujba despre care vorbesc versetele urmatoare: "Si toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu, care ne-a impacat cu El prin Isus Hristos, si ne-a incredintat slujba impacarii; ca adica, Dumnezeu era in Hristos, impacand lumea cu Sine, netinandu-le in socoteala pacatele lor, si ne-a incredintat noua propovaduirea acestei impacari. Noi dar, suntem trimesi imputerniciti ai lui Hristos; si, ca si cum Dumnezeu ar indemna prin noi, va rugam fierbinte, in Numele lui Hristos: Impacati-va cu Dumnezeu! Pe Cel ce n-a cunoscut nici un pacat, El L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu in El" (2Cor.5:18-21).
In cele din urma, aceasta putere este prezenta numai prin Duhul Sfant. Isus a spus: "Luati Duh Sfant" (Ioan 20:22). Lucrul acesta este o paralela cu tot ceea ce Isus a spus mai tarziu: "voi veti primi o putere, cand se va pogori Duhul Sfant peste voi, si-mi veti fi martori in Ierusalim, in toata Iudeea, in Samaria si pana la marginea pamantului" (Fapte 1:8).
Astfel toti credinciosii au aceeasi putere de a pronunta iertarea pacatelor ca fiind marturia vestii bune a lui Hristos, in toata lumea. Nu exista aici nici o mentiune a unei puteri preotesti unice rezidente intr-o preotime speciala. Acesta este pur si simplu echivalentul lui Ioan al Marii Insarcinarii a tuturor credinciosilor de a proclama mesajul iertarii lui Hristos intregii lumi (compara cu, Luca 24:47) afirmat si in Luca 24:41: "Si sa se propovaduiasca tuturor neamurilor, in Numele Lui, pocainta si IERTAREA PACATELOR... ".
|