Citat:
În prealabil postat de stereox
Eu o sa merg in continuare pe varianta ca nu exista fine tuning.
Aha, cred ca am inteles care era argumentul tau initial, multumesc pentru explicatie :)
Din pacate, nu cred ca este un argument valid, din urmatoarele motive:
- post factum, probabilitatea ca sa se fi intamplat un eveniment ce s-a intamplat deja este intotdeanua 100%. Logic, nu?
Adica nu poti sa te uiti in urma si sa exclami: s-a format un proton! Ce coincidenta fantastica, din toate posibilitatile haotice in care se puteau combina niste quarci, s-au combinat exact cei trei de care era nevoie pentru un proton!
Nu poti sa faci asta, pentru ca felul in care se pot "combina" cei trei quarci pentru a forma un proton nu este deloc haotic. Daca se "combina" in orice alt fel, atunci nu rezulta nimic si tu nu mai ai obiectul mirarii :)
- protonul are sarcina electrica +1 si pentru a se forma, sunt necesari trei quarci care, impreuna, sa aiba sarcina electrica +1. Logic, nu?
Protonul e alcatuit din 2 quarci up (fiecare cu sarcina +2/3 ) si un quarc down (cu sarcina -1/3); doar din aceste "combinatii" ((2*+2/3) si (1*-1/3)) poate rezulta un proton.
Nu e nimic haotic in asta.
Tu te uiti in urma si vezi ca din toate interactiile posibile / haotice, doar din combinatiile 2 up + 1 down au rezultat un proton si te miri? Pai nu avea cum sa fie altfel :)
|
Stereox,
Despre ce vorbesti tu aici ? Quarci, protoni, interactii ?
Astea sunt teorii, modele matematice. Ca sa vi tu si sa le dai valoare de adevara acum si aici e o mare greseala. Teoriile astea sunt vechi de zeci de ani, deja exista altele mai moderne, cum ar fi teoria stringurilor. Dar pana la urma nu sunt decat niste teorii. Nu poti sa combati nimic si pe nimeni cu ele.