Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
1.
RUGACIUNEA A SASEA ( a Sfantului Vasile cel Mare )
"Stiu, Doamne, caci cu nevrednicie ma impartasesc cu preacuratul Tau Trup si cu scump Sangele Tau, si vinovat sunt, si osanda mie insumi mananc si beau, neputandu-mi da seama, precum se cuvine, de Trupul si Sangele Tau, Hristoase, Dumnezeul meu. Ci indraznind spre indurarile Tale, ma apropii de Tine
|
Nu intamplator s-a randuit ca inainte de a primi Sfanta Euharistie (si in general cand participam la celelalte Sfinte Taine) sa nu ne rugam folosind cuvintele noastre, ci cuvintele unor sfinti precum Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur si altii. Inaltimea vietii duhovnicesti este data tocmai de masura smereniei. Or, acesti Sfinti Parinti in rugaciuni, nu descriu in cuvinte nicidecum o stare de falsa smerenie.
Chiar daca nu suntem noi din fire prea smeriti, macar citind aceste sfinte rugaciuni, in ultimul ceas, putem dobandi o inima smerita. Mananc si beau osanda, asa cum spune rugaciunea, "neputandu-mi da seama, precum se cuvine, de Trupul si Sangele" lui Hristos.
Daca am constientiza si am trai deplin unirea cu Hristos, pacat nu am mai avea. Dovada faptului ca nu ne dam seama de aceasta unire este tocmai faptul, ca la scurt timp, incepem sa savarsim din nou pacate. De aici apar vinovatia si osanda. De aceea, primirea Euharistiei este "indraznire la indurararile si mila lui Dumnezeu".