Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Nu numai. Poate fi o ripostă și la "mântuirea" prin fapte, prin pomeni, prin rugăciuni la maica Domnului, sfinți, icoane și moaște, etc. Și nu doar catolice...
Ce anume a aruncat Luther?
Periculoasă sugestie... Tot ce nu ne convine că a rostit Hristos, numim "adăugare" omeneasă la textul Scripturii.
"Atingerea" femeii a fost atingerea credinței, nu atingerea superstiției, iar Hristos îi laudă credința cu care s-a apropiat de El, nu superstiția mistică în nu știu ce obiecte (icoane, moaște, etc.).
|
Mantuirea este o lucrare continua si un raspuns concret la jertfa lui Hristos, care include si fapte vrednice de pocainta nu doar o declaratie sentimentala si formala, iar mantuirea in sensul de iertare a pacatelor si mostenire a imparatiei lui Dumnezeu, in viziunea ortodoxa nu se face nici prim Maica Domnului nici prin icoane, dar va place sa faceti talmes balmes din toate fara sa va obositi sa cercetati
Luther a aruncat toate scrierile patristice si toata interpretarea Sfintilor Parinti, aratand cat este de cuprins de mandrie, impunandu-si propria interpretare a Scripturii si punandu-se astfel deasupra tuturor sinoadelor, l-a contestat pe papa dar el insusi a fost si "papa" si "sinod ecumenic" in ceea ce priveste interpretarea scripturii
Unde am zis eu ca nu imi convine ce a rostit Hristos? tu ziceai ca Hristos prin "scris este" apara sloganul Sola Scriptura, cand sti bine ca atunci cand a rostit Iisus aceste cuvinte nici nu se putea pune problema existentei unei Scripturi depline
Da , a fost o atingere a credintei, dar comform teoriei neo-protestante a fost ne-biblica
Nici Biserica Ortodoxa nu incurajeaza atingerea din superstitie a moastelor sau icoanelor, dar aici vorbim despre interpretarea ortodoxa nu despre cum isi insuseste credinta baba Floare cu 2 clase din Cucuietii de campie