View Single Post
Vechi 26.07.2010, 18:05:00
Diana3's Avatar
Diana3 Diana3 is offline
Member

Data înregistrării: 08.06.2010
Locație: Oltenia
Religia: Ortodox
Implicit

Este primul mesaj pe care-l postez pe acest forum si, sper eu, nu si ultimul.

Nu inteleg de ce nu exista banci in bisericile ortodoxe. Singurul motiv obiectiv ar fi lipsa de spatiu, majoritatea lacaselor de cult nedispunand de suficient spatiu necesar pentru amplasarea bancilor+participarea la slujba a tuturor enoriasilor,in conditiile ingustarii spatiului.

Celalalt argument imi pare arhaic si usor masochist : doar stand in picioare iti poti arata smerenia fata de Dumnezeu? Nu stiu altii cum sunt,dar eu,la cei 22 de ani ai mei si in absenta unor probleme medicale, suport cu greu -fizic vorbind- statul in picioare/ingheuncheatul,pe tot parcursul slujbei.
In momentele in care simti o durere fizica majora la nivelul membrelor inferioare si al spatelui,numai la rugaciune nu iti e gandul... argument pentru care cred ca bancile ar veni in sprijinul enoriasilor, inlaturand orice impediment ce le-ar putea distrage atentia de la rugaciune!

Exista scaune in biserici? Da,dar insuficiente! La biserica din cartierul meu, pe toate scaunele este scris cate un nume..probabil al familiei care-a contribuit financiar la cumpararea scaunelor...si nu de putine ori auzi "da-te la o parte,asta-i scaunul MEU"... (asemenea episoade se intamplau cand eram in generala..probabil clasele 5-6... si,cu siguranta,se repeta si astazi). La biserica din centru, scaunele nu au pecetea donatorului,insa sunt mai mereu ocupate.

PS: cea mai deosebita biserica pe care-am vazut-o (locuiesc in Oltenia) se afla la Eforie Nord... da,este ortodoxa ! da,este construita relativ recent (prin 2000-2001) si.. DA, ARE BANCI ! Imi pare rau ca nu am putut asista la Liturghie,insa va recomand, daca aveti drum si timp de trecut prin Eforie Nord, sa nu o ocoliti..va va impresiona foarte placut !

PSS : aici puteti vedea si cateva poze cu biserica mai-sus mentionata: http://www.valcea-turism.ro/j15/inde...827&Itemid=187 . O parte din explicatia existentei bancilor: unul din ctitorii bisericii este un roman stabilit in America de 20 de ani... open-mindness...

Last edited by Diana3; 26.07.2010 at 18:11:58.
Reply With Quote