Citat:
În prealabil postat de george.marian
Nu am mai postat pentru ca sunt convins de veridicitatea harului prezent in BOR si calendarul nu este dogma care ma mantuieste.
Pentru mine subiectul este inchis.
|
Dumneavoastra puteti sa inchideti subiectul, dar asta nu inseamna neaparat ca sinaxarul nu este dogma care mantuieste. Revenind la sigilionul de la 1583, parintii prezenti la acel sinod (
reprezentind toata ortodoxia) au spus asa “…
si sinaxarul cu care au procedat bine in a-l face lege pe care trebuie sa o urmam (“…and the Menologion with which they did well in making it a law that we should follow it”) si i-au anatemizat pe cei care si numai isi manifesta intentia de a urma noul sinaxar si de a inlatura astfel dogmele si traditiile Bisericii. Aceasta hotarire a fost intarita in repetate randuri de-a lungul secolelor pana la schimbarea calendarului de la 1923. Iar dumneavoastra faceti din plin obiectul acestei anateme si a tuturor anatemelor Sfintilor Parinti care condamna schimbarea traditiei. Ca personal nu va priveste pentru ca dumneavoastra preferati sa urmati unii contemporani care sunt de o alta parere decat parintii Bisericii pot sa inteleg si va respect opinia. Numai ca in Ortodoxie nu conteaza, nici parearea dumneavoastra, nici a mea, si a nimanui altuia decat cea a Sfintilor Parinti. De aceea va rog, daca insistati sa sustineti ca nu este calendarul dogma care mantuieste sa precizati exact care sinod ortodox a ajuns vreodata la o asemenea concluzie sau macar sa citati vreun Sfant Parinte de pana la producerea schismei in 1923 care sa fi sutinut ca Biserica poate merge si dupa alt sinaxar sau ca schimbarea sinaxarului nu inseamna schimbare de traditie cu toate consecintele care le implica prin scoatere din Biserica lui Hristos.
Citat:
"Elucubratiile" postate de mine sunt in mintea dumneavoastra elucubratii, datorita subiectivismului si mandriei care se afla in inima dumneavoastra.
|
Probabil chiar subiectivismul si mandria ma impiedica sa ma impacientez cu privire la ce o sa se intample cu Sfintele Pasti peste 30.000 (treizeci de mii) de ani!… Cred ca, totusi, mult mai ingrijoratoare este lipsa dumneavoastra de simt critic pentru ca nici ateistii nu vorbesc cu atata optimism debordant ca si autorii dumneavoastra preferati.
Citat:
Mai bine ma rog pentru lumea asta decat sa dezbat polemici cu dumneavoastra.
|
Pardon, nu cred ca v-am invitat eu la dialog, asa ca, va rog, suportati consecintele sau retrageti-va elegant.
Citat:
Oricat de mult as incerca sa va demonstrez ca nu suntem in anatema cei de pe nou ... nu voi ajunge la nici un rezultat.
|
Bineinteles ca nu veti ajunge la nici un rezultat pentru ca nu aveti nici un fel de argument in Ortodoxie ca sa va sustineti pozitia. Sf. Ioan Gura de Aur a spus “Daca este Traditie, atunci nu cauta nimic mai mult” (Omilii 4, Despre Tesaloniceni, PG 62, 448), iar Traditie in sensul condamnarii schimbarii de calendar exista din belsug, si pentru ca tot nu pareti convins ma vad nevoit sa va repet:
1583 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anathema noul calendar
1587 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anathema noul calendar
1593 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anathema noul calendar
1670 Patriarhul Dositheos si Sfintul Sinod al Ierusalimului condamna noul calendar
1827 Patriarhul Ecumenic Agathangelos si Sfintul Sinod condamna noul calendar
1895 Patriarhul Ecumenic Anthimos VII si Sfintul Sinod condamna noul calendar
1902 Patriarhul Ecumenic Joachim III si Sfintul Sinod condamna noul calendar
1903 Patriarhul Damianos si Sfintul Sinod al Ierusalimului condamna noul calendar
1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Rusia condamna noul calendar
1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Romania condamna noul calendar
1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Grecia condamna noul calendar
1904 Patriarhul Ecumenic Joachim III si Sfintul Sinod condamna din nou noul calendar
1919 Sfintul Sinod al Bisericii din Grecia condamna din nou noul calendar.
Va invit, inca odata, sa numiti un Sinod sau macar un Sfant Parinte care sa fi hotarat/vorbit impotriva acestei Traditii. Daca reusiti sa o faceti, atunci pot sa vi-l accept ca argument, daca nu, atunci va rog sa incetati pentru ca ne aflam pe un forum ortodox si nu cred ca intereseaza pe nimeni opinii straine de ortodoxie, pseudo – stiintifice si chiar fantastice in lamurirea acestei chestiuni.
Citat:
Nici nu stiti ce inseamna infatisarea unui Sinod Ortodox canonic pentru a da in anatema un episcop, o invatatura eretica etc.
|
Nu vad ce ar fi chiar asa de greu de priceput, dar pana la urma nu prea conteaza pentru un mirean cum se infatiseaza un sinod ortodox, ci deciziile pe care le ia acel sinod, care nu sunt niciodata texte ezoterice, ci afirmatii limpezi si raspicate.
Citat:
In primul rand nu ati citit nici un link postat anterior si nici de carte nu v-ati atins ... Nu incerc sa ma conving de calendar. Sunt convins de lucrarea harului care lucreaza si este prezent in BOR.
|
Cred ca i-am mai spus cuiva odata: nu ma intereseaza genul acesta de literatura (ceea ce nu inseamna ca nu sunt perfect la curent cu ideile pe care vehiculeaza, iar daca chiar credeti ca mi-a scapat ceva, v-am mai spus si va repet, surprindeti-ma sau improspatati-mi memoria).
Citat:
In al doilea rand, nu stau sa intru in polemica cu dumneavoastra pentru ca va bateti cu pumnii in piept ca voi sunteti sfinti si noi mergem in iad ... si deja s-a discutat si s-a inchis threadul care l-ati deschis.
|
Eu cred ca dumneavoastra divagati des de la subiect. V-am mai spus de cateva ori sa pastram discutia la calendar, iar daca sunteti interesat si de alte subiecte pe care sa le discutati cu mine, mutati-va atunci pe un alt thread.
Citat:
V-am dat link si era dovedit la obiect ca s-a revenit la vechea Pascalie si canonicitatea Bisericii s-a pastrat. Schisma, iubiți frați nu este creată de eventualele abateri de la linia exactă a Sfintelor Canoane, ci de întreruperea împărtășirii și legăturii cu celelalte Biserici ortodoxe și afurisirea de către ele.
|
Si eu v-am dat link direct la sigilionul de la 1583 care, deloc prolix, chiar foarte clar si raspicat pune sub anatema pe oricine care intentioneaza sa urmeze pascalia si sinaxarul astronomilor ateisti ai papei si sa inlature dogmele si traditiile Bisericii. Iar dumneavoastra ati introdus calendarul reformat (“indreptat”) cu intentia declarata de a urma pascalia si sinaxarul papei (vezi scrisoarea lui Metaxakis de convocare a “congresului” pan – ortodox si documentele “congresului”, dar si implementarea la 1923 inclusiv a noii pascalii in Biserica Finlandei si pastrata astfel pana astazi). De asemenea, eu n-am auzit de nici o Biserica asa-zis ortodoxa care sa fi afurisit vreo Biserica ortodoxa (zisa stilista sau calendarista), si nici nu cred ca ar indrazni sa o faca pentru ca in bisericile noastre nu exista erezie, ci numai ortodoxie, asa cum ati cunoscuta si dumneavostra pana la 1924.
Citat:
Cu postarile pe forumuri si cu pumnii in piept in care va afirmati anatema voastra impotriva noastra nu veti rezolva nimic decat dezbinare, un alt thread blocat, sminteala si probabil un alt cont ...
|
Anatema (mai bine zis anatemele) nu este a mea, ci a Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe. Blocindu-mi mie contul nu va rezolvati in nici un fel problema, care este de viata si de moarte, cel mult mai cumparati anestezie…
Citat:
Este plin internetul cu marturiile despre BOSVR ca este schismastica, nu are unime si se ascunde dupa o pseudo-ortodoxie promulgata de zeloti.
|
Eu nu apartin BOSVR, dar, oricum, nu aceasta Biserica (care urmeaza Sfanta Traditie) este schismatica, ci dumneavoastra va aflati in schisma fata de ea prin anatemele sub care ati ales sa va puneti. Cei care au simtit ortodox s-au separate de impartasire cu erezia exact asa cum cere Sfanta Scriptura, invatatura si exemplul Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe.
Citat:
Este evident Harul Duhului Sfant in Biserica Lui Hristos in care ma aflu. Avem Sfinti care nu imi explic cum de ii ignorati : Arsenie Boca, Ilie Lacatusu, Sfintii Inchisorilor(Valeriu Gafencu, Vulcanescu etc.), Cleopa etc. care va contesta anatemele si afirmatiile care le adresati la adresa BOR.
|
Evidenta despre care vorbiti este destul de subtire daca va limitati la a apela sfintirea apei asa cum ati facut-o ultima data. Ca ortodox nu pot sa va spun altceva decat ca Sfinti exista numai in Biserica lui Hristos, care este doar Una, Sfanta si Soborniceasca…
Citat:
Toti Sfintii au combatut ereziile in Biserica Lui Hristos si nu in afara ei.
|
Perfect de acord cu dumneavoastra.
Citat:
Si ati zis bine mi-am luat vacanta ...
|
Atunci va doresc sa aveti o vacanta frumoasa.