Ei povesteau despre evenimente, fapte din viață, la care fuseseră martori ei înșiși sau despre care auziseră din gura oamenilor care au fost de față. În toate acele întâmplări căutam partea moralizatoare, ceea ce s-a întâmplat și ca acțiune a Providenței Divine, și ca manifestare a liberei voințe a omului. În acele judecăți se manifesta varietatea gândurilor omenești, diferențele în concepțiile despre lume. Oamenii, pe atunci, știau nu doar să vorbească, ci și să asculte și, în general, le plăcea mai mult să asculte decât să vorbească. Cu toate că, am să mă repet, toți cei prezenți aveau ceva de povestit. Am să mă îndepărtez de subiect, dar este interesant faptul că acești oameni simpli, cu toată aparenta bunăstare din imperiu, încă de pe atunci vedeau că se apropie dezastrul. Și aceasta nu doar ca o urmare a comunicării lor cu stareții de la Optina și de la Kiev și a ascultării predicilor dreptului Ioan din Kronstadt, ci și ca urmare a deprinderii de a observa cele ce se întâmplă și a trage concluzii nu reieșind din abundența materială a celor din jur, ci în baza păstrării duhovniciei în societate. Împuținarea credinței îi ducea pe acești oameni cu gândul că se apropie o nenorocire de neocolit. Mă voi întoarce la această comunicare „de bucătărie”, dar acum vreau să vorbesc despre viața noastră. Da, comunicarea actuală, la nivelul aceleia de atunci, e imposibilă. Chiar și atunci când oamenii se adună împreună la o masă, îi deosebește, întâi de toate, atitudinea lor față de credință. Cum a spus înțeleptul David: „Zis-a cel nebun în inima sa: nu este Dumnezeu!” Însăși negarea existenței lui Dumnezeu e și nebunie, și un drum sigur către nebunie. Și aceasta nu e nebunia acelor păgâni pe care îi luminau Apostolii și Sfinții Părinți din primele veacuri ale creștinătății. Despre păgânii de astăzi, Apostolul a spus că „nu vor primi învățătura sănătoasă, dar după poftele lor își vor alege învățători care le vor mângâia auzul, și își vor întoarce auzul de la adevăr și vor crede basmelor”. Ce fel de comunicare poate avea loc în asemenea condiții?! Oamenilor le place să vorbească, dar nu să asculte, să dea învățături, dar nu să învețe. Ce-i adună pe toți la aceeași masă? Băuturile amețitoare, mâncarea abundentă, adică ceea ce se află pe masă și nu cei adunați în jurul mesei. Nimic folositor pentru suflet nu se poate ivi în acest mediu, pentru că despre Dumnezeu, după cum ne învață sfinții, nu se vorbește cu burta plină, iar cu capul amețit - cu atât mai puțin! Și încă un mare rău ce vine de la televizor și, din păcate, nu ultimul. Acest rău constă în subminarea autorității Bisericii. Subminarea sistematică și diabolic-vicleană e în toate: în batjoco¬rirea clerului, a obiceiurilor ortodoxe, în contrapunerea creștinis¬mului cu ocultismul, cu păgânismul, cu toate. Totul e îmbibat cu ură față de Adevăr. Nu va trece încă mult timp și producătorii de televiziune vor începe să-și bată joc pe față de Hristos, de sfinți. De o ură mare vor fi pătrunse emisiunile despre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, totul va fi plin cu otrava răutății infernale. Abia acoperit cu vălul umorului, al comediei, „iadul atotrâzător” va duce lucrarea de luare în derâdere a tot ce este dumnezeiesc, duhovnicesc la bun sfârșit. Iar sfârșitul va fi acela că va apărea acela care va încerca să ia locul lui Dumnezeu. Și va intra în același moment în toate casele. Cum, cum poate intra un om dintr-odată în toate casele? Noi spunem că aceasta e una dintre calitățile lui Dumnezeu - omniprezența, căci îngerii se deplasează în spațiu și există în timp. Iar Biserica învață că antihristul va intra dintr-odată în toate casele și aici parcă am avea de-a face cu o contradicție.
Dar nu, Biserica, Sfânta, Soborniceasca și Apostoleasca este vasul adevărului, al adevărului Divin. Ca să mimeze omni¬prezența, antihristul va intra în toate casele în același timp cu ajutorul televizorului. Fiecare om îl va primi în locuința sa și-l va primi de bunăvoie! Și-l va primi, îl va primi, pentru că a vrut să fie pregătit de aceasta și s-a pregătit cum trebuie, pentru că n-a acceptat învățătura Păstorului cel Bun de a fugi în pustie, nu îi e pe plac - se plictisește de uscăciune, și mai ales încă în pustie!
|