View Single Post
Vechi 28.07.2010, 19:23:16
IonelS IonelS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.07.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Epistola unui sfant contemporan: “PREGATITI-VA, DRAGII BUNELULUI, PREGATITI-VA…”
“Dumnezeu caută la lucrarea tainică a inimii; la lucrarea cea dinlăuntru, nu la cea dinafară. Când se exagerează cu lucrarea de dinafară, cum se întâmplă acum, e semn că s-a părăsit lucrarea lăuntrică“.

“… Rostul duhovnicilor nu este să-i înfricoșeze și să-i înspăimânte pe fiii lor duhovnicești. Dar a ascunde adevărul, și anume că mult nu mai e, ar fi o trădare a Adevărului Hristos”.
Această scrisoare face parte din minunata corespondență trimisă de un Staret rus contemporan mai putin cunoscut, Părintele Selafiil din Tomsk, Siberia - ucenicul Sfântului Arhiepiscop Luca al Crimeii - (a nu se confunda cu Batranul Selafiil de la Noul Neamt, duhovnicul parintelui Savatie Bastovoi) către un tânăr român, pe care l-a călăuzit prin scrisorile, prin dragostea și rugăciunile sale până la trecerea sa către Domnul în anul 2006, când împlinea vârsta de 94 de ani. Lucrul minunat este acela că tânărul, deși nu a vizitat niciodată Rusia, a primit de la Dumnezeu darul de a cunoaște și a fi călăuzit, de către unul dintre marii părinți duhovnicești ai zilelor noastre. (”Presa Ortodoxa”, nr. 6/2009, text revizuit prin consultare cu destinatarul scrisorii) “Domnul să vă binecuvânteze și să vă acopere cu mâna Sa cea tare!
Mișa, Mișa, Bunelului îi este tare dor de tine. Mișa, nu știu dacă ne vom vedea în această scurtă viață pământească, în această pribegie a noastră către Cer. Dar fiece scrisorică ce mi-o citește batiușka Varsanufie de la tine și de la voi mă face pe mine, un moșneag noduros și ros de molii, să iau pulsul inimii mele dulci. (…)
Mișa, Mișa, am aflat și noi - mai bine zis, îngerașii aceștia ai mei - prin anunțurile care se fac la acest calculator, despre ceea ce se întâmplă acum în lumea largă. Eu nu știu cum lucrează acest aparat, dar Varsanufie mi-a spus că se afișează cumva știrile cele mai importante ce se petrec în lume. Oh, inima mea dulce, vezi cât s-a înmulțit răutatea în lume? Acolo, în Palestina, este acum mare vărsare de sânge și lucrurile nu cred să meargă spre bine. Poate te vei mira, Mișa, dragul Bunelului, că pe mine, un moșneag, mă preocupă lucrurile acestea; dar voiesc să vi le zic pentru că acum sunt vremurile de sfârșit, copile, sunt vremurile de sfârșit! Pacea în lume va fi, curând, un lucru rar.
Oh, dragul Bunelului, eu mă voi duce din această lume deșartă în curând, dar voi, voi veți prinde mari grozavii și mari răutăți. Când vor fi anume toate acestea?, îl veți întreba pe Bunelul. Ei, Domnul Dumnezeu poate grăbi sau mai poate amâna sfârșitul, după a Lui socotință; răutatea și desfrânarea, eresul și delăsarea s-au înmulțit atât de mult în lume, că nu știu cât va mai îngădui Domnul lumea aceasta…
Copile drag, Mișa, să știi că grozăvia cea mare va fi un război între toate marile puteri ale lumii, și va fi atâta foc și prăpăd peste toată omenirea, că mulți vor vrea să se fi aflat în pământ, în morminte. Mulți vor pieri…
Mișa, inima mea dulce, rostul duhovnicilor nu este să-i înfricoșeze și să-i înspăimânte pe fiii lor duhovnicești. Dar a ascunde adevărul, și anume că mult nu mai e, ar fi o trădare a Adevărului Hristos.
Pregătiți-vă, dragii Bunelului, pregătiți-vă…
Cum să vă pregătiți?
Rugați-vă cu sârguință; Mișa, hrana și băutura noastră este pravila de fiecare zi și sfânta spovedanie. Feriți-vă ochii și cugetele de desfrânare, căci pentru desfrânare va îngădui Domnul acest prăpăd prin foc.
Mișa, Mișa, cele ce ți se par grele, cu ajutorul lui Dumnezeu sunt ușoare și dulci. Tu știi lucrul acesta. Chiar în mijlocul lumii, harul lui Dumnezeu este cheița care deschide inimile noastre și lasă să intre Viața veșnică. În mijlocul cetății, Dumnezeu ascunde mulți plăcuți ai Lui. Așa a fost întotdeauna.
Numai să strigați, dragii Bunelului, să strigați la Dumnezeu și la Preacurata Maica Sa când veți avea vreo greutate pe suflet sau veți da de vreo ispită!
Acum, da, se deschid multe mănăstiri. Se scriu multe cărți. Se țin multe conferințe de pace între religii. Se înfrumusețează bisericile cu felurite podoabe, cu aur și argint… Dar Dumnezeu nu caută la acestea… Dumnezeu caută la lucrarea tainică a inimii; la lucrarea cea dinlăuntru, nu la cea dinafară. Când se exagerează cu lucrarea de dinafară, cum se întâmplă acum, e semn că s-a părăsit lucrarea lăuntrică... Mi-au povestit multe acești părinți români ai mei, de când îi știu eu pe îngerașii aceștia… Sunt mii și mii de monahi, dar abia dacă găsești vreun povățuitor cu frica lui Dumnezeu. Eu plâng adesea pentru aceasta, copile. Sunt mulți stareți care se îngrijesc de gospodărie, de chiverniseală, iar de lucrarea lăuntrică aproape că nu se grijește nimeni.
Dragii Bunelului, voi să faceți așa: petreceți fiecare zi în frica lui Dumnezeu, cu plinirea pravilei și cu gândul că acea zi poate fi cea din urmă. Petrecând așa, nu veți greși. Chiar dacă nu veți putea ține gândul acesta al morții în fiece zi, măcar o clipă, o secundă pe zi să vă gândiți la moarte, și tot va fi bine.
Dar mai cu seamă, dragii Bunelului, să țineți această mare comoară ce a sădit-o Dumnezeu în inimile voastre - dragostea duhovnicească.
Părinte Filothei, țineți aproape de Mișa. Mișa, cocorul meu alb, ține aproape de batiușka Filothei.
Acum, veniți fiind din Athos, unde ați întâmpinat multe ispite, așa cum ați scris mai demult Bunelului, trebuie să vă bucurați. Credeți că Domnul a poruncit dragostea, fiind noi fără de greșeală? Sau poruncit-a Domnul dragostea îngerilor din cer? Nu, nicicum, căci aceștia sunt duhuri, sunt făpturi netrupești care Îl iubesc pe Domnul, Îl slavoslovesc și ascultă pururea poruncile Lui.
Reply With Quote