Nu, Domnul ne-a poruncit nouă, celor de pe pământ, dragostea - nouă, celor ce suntem ținuți de multe neputințe, celor ce ne oblojim rănile cu harul Său, celor ce ne sângerăm uneori unii pe alții din neștiință duhovnicească și din pricina boalelor de care suferim.
Domnul nu a spus: „Vindecați-vă mai întâi, și apoi faceți faptele dragostei ce vă zic”. Nu, Domnul a poruncit să ne iubim unii pe alții, așa cum suntem - și, pe măsura ostenelii noastre, ranele se închid, sângele se oprește, durerea încetează.
Dragostea noastră unul către altul aduce roua smereniei. Iar, smerindu-ne, ajungem să iubim mai adevărat. Numai smerindu-ne…
Dragostea este poarta către cer. Prin această poartă nu intră cei mari ai acestei lumi, cei voinici, cei perfecți. Nu, această poartă este făcută pentru cei ologi, pentru cei gârbovi, pentru cei orbi, pentru cei slăbănogi, pentru cei paralitici... Dragul Bunelului, drag… Aceștia intră pe poarta dragostei și ajung în curțile Domnului, unde încep să se vindece. Ei nu intră pe poarta dragostei deja vindecați, tămăduiți, ci se vindeca prin dragoste. Hristos Domnul, Dragostea, îi iubește așa cum sunt și îi vindecă.
Sfântul și feciorelnicul Ioan de-Dumnezeu-Cuvântătorul, la sfârșitul vieții sale îmbelșugate de har, doar atât le spunea celor ce însetau de cuvântul mântuirii: „Iubiți-vă unii pe alții…“. Și o rostea într-una. Altă cale nu este…
Dragii Bunelului, Domnul să vă dăruiască a gusta din bucatele Raiului și, mai cu seamă, din dulcea smerenie. Voi veți avea multă bucurie unul de la altul și, împreună, de la Dumnezeu… Țineți această dragoste unul pentru altul, dragii Bunelului, țineți acest dar de la Domnul. Așa creșteți, așa vă vindecați, așa vă mântuiți… Dragoste fără smerenie nu se poate. O, și pentru a sădi smerenia în inima mea învârtoșată, eu, moșneagul Selafiil, am râcâit mult, am zgâriat zgura de pe inima mea; mult sânge a curs într-această cercare a mea, și încă n-am izbutit să ating smerenia.
Nu cumva să vă închipuiți că îndemnul „Iubiți-vă unii pe alții” e ușor. Nu! Lumea nu înțelege aceasta, și de aceea nu poate iubi. Dar voi, copiii mei, ați înțeles acum că fără sângerare nu se poate! Iese puroiul, se sparge buba, și încă mai rămâne de stors… Apoi, când vine harul, totul se face ca nou.
Vă roagă un moșneag, păziți dragostea. Smeriți-vă. Fiți o inimă, un cuget.
Vremurile rele sunt…
Bunelul vă recomandă cărțile Sfântului Ierarh Ignatie Briancianinov „Asketiceskii opiti” („Experiențe ascetice” - n.tr.). Părinții români mi-au spus că s-au tradus două volume și în românește, deși lucrarea e mai mare și mai cuprinzătoare. Acolo se află un fascicul mai mărișor ce se cheamă „Fărâmiturile ospățului”. E o lucrare foarte potrivită a o citi în vremurile de acum, mai cu seamă concluziile care le înfățișează Sfântul Ignatie la sfârșitul acestui fascicul. Eu nu știu, dragii Bunelului, de veți găsi cele ce vi le-am spus, deși îmi amintesc că într-o scrisorică mai veche ați spus că aveți scrierile Sfântului Ignatie, pe care le-ați și luat în Athos. Bunelul are o ediție mai veche, care are 100 de ani, fiind din 1906, de pe vremea slăvitului țar mucenic Nicolae.
Mișa, Mișa, cocorul meu alb, privesc la zborul tău și mă bucur.
Din când în când, mai treci și prin fața moșneguțului ros de molii din Siberia; eu mă voi uita pe fereastră și voi vedea cerul senin, și un cocor alb, vestitor al bucuriei.
Te iubesc,
†Selafiil”
(scrisoarea integrala a fost publicata si in ultimul nr., 6/2009, al revistei “Presa ortodoxa“;
|