Acea frica l-a facut pe om sa se vada inferior lui Dumnezeu. Si asta a fost de-ajuns. Din ce a luat nastere, nu conteaza. "Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii". Diavolului nu i-a fost frica ca-L manie pe Dumnezeu. Ne-am indepartat insa de intrebare si, dupa cum bine spunea Glykys, ajungem sa ne punem problema "de ce am primit a doua sansa?" intr-un mod gresit. Si ingerii au aceasta sansa. Nu imi amintesc sa scrie in Scriptura ca nu au. Dar ingerul cazut nu mai are niciun dram de smerenie in el. Ca sa te fac sa intelegi mai bine cum vad eu diferenta dintre cele doua pacate:
Ingerul s-a schimbat mai inainte de a pacatui. In pacat sta inscrisa aceasta schimbare, si nu orice fel de schimbare, ci a sufletului, a vointei lui.
Omul s-a schimbat dupa ce a pacatuit. Pacatul nu a luat nastere in sufletul omului, ci in mintea lui. Sufletul a ramas acelasi, deci si voia lui intru cele sfinte, cu cugetul catre Dumnezeu. Exista si "Plansul lui Adam" in care Adam nu plange pierderea Raiului, ci ca "am intristat pe Dumnezeu pe Care Il iubesc".
De altfel, si diavolul cu slugile lui, si omul au fost izgoniti din Rai. Deci pedeapsa este aceeasi. Iar iadul este pregatit si omului rau, si diavolului deopotriva.
Last edited by Laur28; 31.07.2010 at 01:41:59.
|