Citat:
În prealabil postat de iustin10
Eu cred ca Dumnezeu ne iubeste pe toti cu o dragoste fara seaman,chiar daca credinta si actiunea noastra ar fi ratacita si in afara caii trasate tot de El prin Duhul de-a lungul Traditiei noastre.
El iubeste deopotriva ortodoxi si protestanti,chiar daca doar primii ar fi,(unii dintre ei) pe calea mantuirii. Mai ales ca vede ravna protestantilor pentru a apara Cuvantul sau,cu toate ca nu au priceperea si desavarsirea care o da doar Duhul. Si de fapt nu noua ne-a dat Dumnezeu priceperea duhovniceasca,ci sfintilor i parinti,si pentru ei suntem iubiti si incurajati si noi.
|
In ceea ce priveste "apararea" cuvantului, nu a Cuvantului, iti recomand urmatorul verset: "De aceea, vă fac cunoscut că precum nimeni, grăind în Duhul lui Dumnezeu, nu zice: Anatema fie Iisus! -
tot așa nimeni nu poate să zică: Domn este Iisus, - decât în Duhul Sfânt." (1 Corinteni 12, 3) Deci, in ceea ce priveste apararea Cuvantului fara sa fii in Duhul Sfant am serioase indoieli si retineri, ca sa nu spun mai mult.
In ceea ce priveste cui da Dumnezeu priceperea duhovniceasca, pot sa iti spun ca descoperiri prin Duhul Sfant nu da si nu a dat Dumnezeu doar marilor sfinti sau marilor sfinti parinti, ci a dat si da si altor credinciosi, in fara sfintilor si a parintilor, daca au cerut cu credinta tare si Dumnezeu a socotit ca pot sa fie vrednici de experiente duhovnicesti mai inalte. Nu de alta, dar nici experientele de la Duhul Sfant nu le poate avea oricine, ci trebuie o anumita pregatire, asceza, inaintarea pe calea virtutilor, precum si un "material" duhovnicesc corespunzator.