Citat:
În prealabil postat de
glykys
8. Intrebat-a avva Pamvo pe avva Antonie : ce voi face ?
Zis-a lui batranul : sa nu fii nadajduindu-te spre dreptatea ta, nici sa te caiesti pentru lucrul trecut; si stapaneste-ti limba si pantecele.
Citat:
În prealabil postat de iustin10
Nu inteleg cum sa nu te caiesti pt lucrul trecut?
|
Intamplator am gasit un raspuns si mi-am adus aminte ca nu am clarificat candva acest aspect. Iata ce spune parintele Teofiul Paraian:
"Este un cuvant care-mi place mie, un cuvant pe care, de fapr, nu l-am auzit la nimeni, dar eu il spun mereu:
pocainta se face cu fata spre viitor, nu cu fata spre trecut! Fiecare dintre noi am realizat un trecut al nostru. Pana in clipa de fata avem un trecut si un prezent. Prezentul este timpul nostru adevarat, toate le realizam in prezent si le realizam in prezent pentru trecut si pentru viitor. Chiar si in vesnicie, viitorul il vom trai ca prezent....
Noi nu suntem niste tanguitori, cu fata spre trecut, ci suntem niste activi, cu fata spre viitor, vrand sa realizam in viitor ceea ce n-am realizat in trecut. Pentru ca pacatele, odata facute, nu mai pot fi compensate, nu poti face altceva pentru pacatele pe care le-ai facut, dar poti sa te pregatesti ca faci virtuti care sa te opreasca pentru viitor sa nu mai pacatuiesti. Asta inseamna sa faci pocainta cu fata spre viitor, adica sa nu te tanguiesti pentru cele irecuperabile, ci sa te silesti pentru cele de care esti capabil. Eu le spun oamenilor mereu sa astupe trecutul negativ cu un trecut pozitiv, sa-l astupe cu o viata care sa-l recomande de acum incolo. Asta-i pocainta cu fata la viitor!" (Din ospatul credintei, ed. II).
Tare bland si linistitor acest parinte, iar vorbele sale aduc atata pace si bucurie...