Citat:
În prealabil postat de iustin10
Eu nu inteleg de unde distinctia asta intre buni si rai,intre mantuiti si nemantuiti ?
Sa ne inchipuim o poveste:
Avem un om care face voia lui Dumnezeu intru totul.De mic a fost crescut pentru asta.S-a nascut in familie binecuvantata ,toata viata a petrecut-o in cantari de psalmi si citirea Scripturii a fost principala preocupare.A fost drept,a osandit pacatul,a participat la actuiuni de binefacere.Mai mult,a invatat la scoli,a fost preot al lui Dumnezeu,si in final,datorita abnegatiei sale,a fost numit Mare Preot,in unanimitate.
Pe de alta parte avem un talhar de drumul mare .De mic a fost smecher.Apoi a inceput sa fie nedrepot:sa fure,sa minta sa caute doar avantajul sau.In acest mediu traind,si influentat si de prieteni,a ajuns talhar de drumu mare .A furat,a batut pe cei prinsi pe cale,a omorat oameni,a violat femei,a ajuns seful bandei sale.Dar in final a fost prins de autoritati.Pedeapsa sa a fost clara:Moartea.
A meditat la releel care le-a facut toata viata,si avea o parere de rau.Dar parerea aceea de rau a devenit revolta,cand ridicand ochii,a vazut rastignit alaturi de el,pe Cel Neprihanit.Atunci i-a luat Aceluia apararea,cu toata puterea sa.
Primul a fost marele Preot Caiafa al 2 lea a fost talharul de pe cruce.
Putem noi sa stim cine va fi mantuit?
|
Hm! Smerenia ne ridica, mandria ne risipeste!
Astazi am recitit (cu alti ochi)
Evanghelia dupa Ioan . Este de departe cea mai sensibila si mai adanca varianta a vietii Mantuitorului si a rolului Sau pentru mantuirea neamului omenesc. Printre alte exemple, evident ca am reflectat si la preotul Caiafa, pe atunci arhiereu. Si iarasi mi-am pus aceleasi intrebari ca cele dinainte. Unii poate ca nu intelegeau, intr-adevar, se complaceau in interpretari personale ale scrierilor si mai ales nu concepeau ca Mesia sa fie dintre cei cunoscuti. Dar dincolo de toate, era "concursul de imprejurari", conjunctura, dezamagirea fata de ceea ce se asteptau ei. Noi acum vedem altfel fiindca L-am cunoscut pe Mantuitor de cand am deschis ochii, dar ei...? Sunt multe circumstante care li se putea da, dar nici una nu le justifica decizia lor de a ramane in greseala. Ar fi putut sa aiba revelatia gafei lor, dar putini sunt care au facut-o si "si-au pus cenusa-n cap"! Dincolo de toate acele indaradnicii si incapatanari prostesti, unii erau manati de alte scopuri, intr-un fel
marete.
47. Deci arhiereii și fariseii au adunat sinedriul și ziceau : Ce facem, pentru că Omul Acesta face multe minuni ?
48. Dacă-L lăsăm așa toți vor crede în El, și vor veni romanii și ne vor lua țara și neamul.
49. Iar Caiafa, unul dintre ei, care în anul acela era arhiereu le-a zis : Voi nu știți nimic ;
50. Nici nu gândiți că ne este mai de folos să moară un om pentru popor, decât să piară tot neamul.
Si iarasi revin la framantarile mele de la initierea acestui topic: suntem cu totii asezati fara voia noastra pe o tabla de sah, unii intre piesele albe, altii intre cele negre. Avem reguli, desi credem ca facem de capul nostru totul... Unul e "regina", altul e "turn" altul e simplu "pion", dar care prin osteneala, poate ajunge "regina"... Strategii, conflicte, sacrificii... Cum ar putea o piesa neagra sa se transforme in piesa alba, fara interventia "Careatorului"?...
Sa-i multumim de o mie de ori Lui Dumnezeu ca ne-a ales sa fim printre piesele albe, si sa ne rugam sa nu facem mutari... "necontrolate"...