Citat:
În prealabil postat de ai2
Am mai intrebat pe unii si n-am primit raspuns. Care e diferenta intre revelatie si halucinatie?
|
Ortodoxia nu e un cult al practicilor exotice care sa iti promita stari de extaz sau cunoasterea prin atingerea unor stari senzationale.
Ortodoxia nu cauta senzationalul, ci normalitatea. Pacatul nu este altceva decat o abatere de la normalitate. Desi pare simpla si evidenta, normalitatea nu este in practica atat de usor de atins cum pare. Drept dovada sta intreaga umanitate si faptul ca nu exista om fara de pacat.
Revelatia (cel putin in sensul in care am folosit eu acest termen) reprezinta descoperirea Adevarului pe care sa il putem vedea clar si recunoaste. Acest lucru nu este posibil pe de-antregul decat la Dumnezeu si prin apropierea de Dumnezeu, iar apropierea de El nu se poate face la nivel teoretic ci doar prin traire in voia Lui.
Halucinatia este o stare de abatere de la normal, de departare de Dumnezeu, o stare de incetosare a mintii care te impiedica sa vezi sau sa distingi Adevarul de formele deformate. Noi acum traim intr-o stare continua de halucinatie (pronuntata mai mult sau mai putin la fiecare) din cauza pacatelor care ne modifica substanta eului impiedicandu-ne astfel sa putem fi complet impartiali in ceea ce facem, in concluzii si in ceea ce vedem. Adevarul este unul singur in legatura cu orice lucru, iar cand nu iti poti da seama sau cand vezi mai multe posibile adevaruri, atunci e un semn ca perceptia ta deja este afectata de ceva care nu te lasa sa vezi corect si/sau complet.