Citat:
În prealabil postat de Alexandr_Bazil
Eu folosesc "popa" pentru majoritatea preotilor. Putini merita sa te adresezi lor cu Parinte, pentru ca putini se ridica la nivelul indatoririlor lor. Acum cei mai multi nu te inmormanteaza, nu te cununa, si mai stiu eu ce daca nu primesc "dovada financiara de credinta". "Prea sfintenia voastra"... ce naiba, Dumnezeu e sfant, Hristos e sfant, restul suntem pacatosi si nici unul dintre noi nu merita acest adjectiv.
|
Tind sa cred ca esti strain de duhul ortodox. Cati preoti ai cunoscut tu incat ai tras concluzia ca preotimea nu merita cinstire din partea credinciosilor? Ai citit oare ce spune Sfantul Ioan Gura de Aur despre preoti? "Daca vezi un preot beat cazut in sant, du-te si-i saruta mana ca Harul Duhului Sfant salasluieste in el. Caci pacatele lui nu se amesteca cu niciun chip cu harul preotiei primit la hirotonie".
Unui preot nu te adresezi cu "popa", ca altfel si el ar fi indreptatit sa ti se adreseze cu "pacatosule", "nevredincule", "rusinatule", "necuratule" etc. Unui preot te adresezi cu "Sfintia voastra" sau pur si simplu "Parinte". "Prea Sfintia voastra" este o adresare catre un episcop.