Rugaciunea de seara este foarte buna, dar nu de ajuns. Duhovnicul meu insista mult pe rugaciunea de dimineata.
Eu ma rog dimineata cand imi incep programul de lucru, folosind o rugaciune fixa (Tatal Nostru de exemplu), apoi o rugaciune catre Sf Pantelimon, patronul meu. Inainte de mese spun o parte dintr-un psalm (Mânca-vor săracii...), sau, daca sunt si altii la masa care nu cunosc acest psalm, "Tatal nostru" (Pater noster, daca sunt si straini). Seara spun o rugaciune fixa cu cei din familie (Tatal nostru, Imparate Ceresc sau altele), urmata, eventual, de rugaciune mentala cu intentie speciala. In perioade de post spunem rugaciunea in genunchi (rugaciunile penitentiale le spunem intotdeauna in genunchi).
Uneori, sambata, in special cand ma duc la spovada, fac un Rozariu. De obicei, dupa liturghia parohiala, fac o decada de Rozariu ("Tatăl nostru", 10 "Bucura-te Marie", o "Slava Tatălui") pentru cei dragi sau in nevoie.
Mai sunt rugaciunile de dinainte de spovada (actul de cainta si rugaciunea pentru spovada buna) si cele de multumire pentru spovada si impartasanie (formulare libera sau Anima Christi).
|