Citat:
În prealabil postat de eduardd
De aceea revin la ceea ce spuneam mai acum vreo 3 ani unui prieten. Bine e sa stii cat mai putin. Cu cat stii mai putin cu atat esti mai LIBER! Poate este o teorie inapoiata dupa unii. Nu stiu! Insa eu una asa simt! Dumnezeu sa-mi dea si sa ne dea rabdare si putere sa transformam ceea ce ne deranjeaza in Biserica in jertfa si iubire. Astfel am credinta ca si noi si ei se vor folosi.
|
Jenica, mi-a ingaduit Dumnezeu sa cunosc cate ceva, din ceea ce noua (psaltilor) ne place sa numim cantarea autentica a Bisericii Ortodoxe, dar si din experienta cantarii la strana alaturi de cei care "exceleaza" in aceasta slujire din Biserica.
Tin sa evidentiez faptul ca, in cele mai multe cazuri, ispitele pe care le intalnesti aici sunt incomparabil mai mari, decat cele intampinate ascultand oameni din biserica fara nicio pregatire muzicala dar si lipsiti de "talanti". Mandria te pandeste la tot pasul si, mai ales, riscul de a face din cantare un scop in sine, un idol. Vezi in cantarea bisericeasca doar arta, si tagaduiesti rugaciunea. Te crezi indreptatit sa-i judeci pe ceilalti de la inaltimea piedestalului pe care tu insuti ti-l ridici. Asa ajungi, fara sa bagi de seama, crezand ca aduci slava lui Dumnezeu, sa te scalzi in fariseism pana la gat. Nu vreau sa generalizez. Am intalnit si multe persoane minunate, pilde de smerenie.
Insa, cu adevarat
"cu cat stii mai putin cu atat esti mai LIBER!" O spun si eu tot din proprie experienta, ca unul ce de multe ori, am adus cantare Domnului din vidul meu interior, in timp ce acei credinciosi "cantareti care ne deranjeaza", o au adus din preaplinul inimii lor.