View Single Post
Vechi 05.08.2010, 19:43:40
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ai2 Vezi mesajul
Ca sa nu mai vorbim de taxele impuse enoriasilor in mod absolut ilegal.
Rezumat: uneori unele baruri primesc bani de la stat, intotdeauna toti preotii primesc bani de la stat. Plus enoriasi. Chiar nu vezi nicio diferenta?
Ai, despre ce "taxe impuse enoriașilor" vorbești ? Când ți-a impus ție vreun preot o taxă ? Dacă vrei (și poți) dai bani, dacă nu, nu. Chiar să fi avut eu un noroc ieșit din comun, încât nu mi-a impus niciodată, nici un preot vreo taxă ? Nici pe vremuri, când eram ortodox, nici acum, când sunt catolic nici o biserică nu m-a impus cu nimic. De impus, m-a impus statul, cu sume exorbitante, pe care, dacă nu le plătesc, e în stare să îmi scoată mașina și chiar casa la mezat. De biserici care să-i scoată pe enoriași în stradă ca să plătească taxe nu am auzit, pe când statul fără Dumnezeu, acela căruia tu îi faci apologia, a făcut asta.

Să nu știi oare tu că în România, ca și în Europa toată, străbunii au crescut la umbra bisericilor ? Să nu știi tu că denumirea de "dascăl" pentru "învățător" este o dovadă vie că timp de secole singurul loc unde se făcea carte au fost școlile bisericești ? Sunt convins că, de fapt, ai auzit că primele cărți tipărite au fost cărți bisericești, că primele tipografii au fost cele ale Bisericii. Nu Glad și Menumorut, dragule, nici răzeșii nu au ridicat nici o școală, ci Biserica, împreună cu domnitorii și boierii creștini. Când are să vină vreun prieten din străinătate să-ți viziteze țara, nu cred că ai să îl duci să vadă metroul sau Canalul Dunăre-Marea Neagră. Și nici chiar barurile și discotecile, subvenționate sau nu. În schimb, s-ar putea să rămână plăcut surprins văzând mănăstirile din Moldova. Sau Biserica Neagră din Brașov. Sau Biserica Ursulinelor din Sibiu, ori bisericile luterane din atâtea sate fost săsești. Dacă ai să ai ideea originală să îl duci să viziteze un spital, nu cred că ai să-l duci la groaznica urâțenie numită "Fundeni", ci mai degrabă la Colțea, ctitorie a dumnealui spătarul Cantacuzino, împreună cu biserica respectivă. L-ai fi dus și la Spitalul Brâncovenesc, ctitorie a unui domnitor sfânt, dar nu mai poți, fiindcă a fost dărâmat de președinții fără Dumnezeu, cam o dată cu Mănăstirea Văcărești, perlă a arhitecturii răsăritene și mândria Bucureștiului. Du-l și la Muzeul Țăranului Român și gândește-te cam ce ar rămânea din el dacă s-ar scoate tot ceea ce are legătură cu Biserica. Îți spun eu: mai nimic. Du-l și la Muzeul Național de Artă. Dacă nu știi unde e, îți dau un reper: e în coasta Bisericii Crețulescu. În acel muzeu, la "artă românească", absolut tot ce este artă veche este, de fapt, artă eclezială. Acolo, prietenul tău va vedea că "pictură românească veche" înseamnă icoane, că "broderie românească" înseamnă, de fapt, veșminte și potcapuri, că "orfevrerie" înseamnă "arta facerii de odoare" etc.

Compari bisericile cu barurile ? Crezi că au același impact social ? Și astăzi, deși are mijloace materiale atât de puține, Biserica este principalul furnizor de servicii sociale. Dacă vrei să vezi un azil în care bătrânii nu sunt tratați drept vite care se pișă pe ele, mergi și vizitează azilul de la poalele Patriarhiei BOR, exact vizavi de "Fabrica de Popi". Dacă vrei să vezi un așezământ în care sute de copii au crescut cu demnitate, mergi la Valea Plopului.
Asta, ca să mă refer numai la efortul în plan social al Bisericii Ortodoxe. Dar știai că cel mai mare furnizor de servicii sociale din lume este Biserica Catolică ? Știai că în chiar zilele noastre, peste 100 000 (una sută de mii) de așezăminte sociale (spitale, ospicii, aziluri și orfelinate) sunt catolice ? Ca să nu mai vorbim de sute de universități de prestigiu.

Nu te supăra, dar, dacă îți lipsește Credința, nu e obligatoriu să îți lipsească buna credință în cunoașterea rolului social al Bisericii, ieri ca și astăzi.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote