Citat:
În prealabil postat de sophia
Nu stiu, am vazut ca multi sunt numiti sfinti si unii deja au si acatist (parca Arsenie Boca). Nu mi se pare nici corect si nici crestin. Asta este numai decizia lui Dumnezeu (cine este sfant si cine nu). Nu stiu de ce oamenii hotarasc in locul Lui.
|
Daca ar fi cum spui tu, am ajunge ca protestantii, nu am mai avea nici un sfant de cinstit, ca deh, nu a venit Dumnezeu la noi sa ne spuna: X e sfant, Y e sfant... Episcopul si, ma rog, toti cei care stabilesc canonizarea pe baza procedurilor cunoscute (unul dintre aceste criterii fiind si evlavia populara!), nu fac altceva decat sa certifice sau nu starea de sfintenie a sfantului respectiv si nu asa, alandala, numai ca sa mai fie un sfant in plus in calendar pe care sa il cinsteasca oamenii. In ortodoxie avem mijlocitori, la care ne rugam, cu evlavie. Daca cei care l-au cunoscut si l-au cinstit in timpul vietii pe parintele Argatu sau pe altul socotesc ca acesta le este mijlocitor acolo, in ceruri, de ce sa nu fie liberi sa il cinsteasca si dupa moarte? Pentru aceia este cu adevarat un sfant (caci totul se face dupa credinta omului) si nu il vor pretui mai mult daca va fi asezat sau nu in calendar, dupa cum nici cei care nu sunt de acord cu canonizarea nu cred ca il vor cinsti mai mult daca va fi canonizat.
Eu personal tare m-as mai bucura sa ii avem in calendar si pe Parintele Boca si pe parintele Argatu,sa se mareasca ceata sfintilor romani care se roaga pentru noi !