Eu consider ca pacatele nemarturisite sunt cele mai grave, indiferent daca sunt mari sau mici. Chiar si pacatele mici, finute, daca sunt multe, pot deveni grave, caci ne conduc incet si sigur intr-o directie gresita. Mantuitorul S-a rastignit pentru pacatosi, deci, daca exista dorinta sincera de indreptare si smerenie, oricare ar fi pacatul cu care ne luptam pana la urma Dumnezeu ne ajuta. Multi Sfinti Parinti cred ca mandria e pe primul loc. Pentru ca ea naste repede pui care de care mai periculosi. Orbit de mandrie, omul poate ajunge si la pacate impotriva Duhului Sfant.
Mandria nu doare. Pentru o gandire lumeasca, mandria e o calitate. Aici e intervine alegerea noastra. Vrem sa ne asemanam lumii sau lui Dumnezeu? Pentru o gandire duhovniceasca, mandria este un defect. Desfranarea, furtul si necinstirea parintilor sunt sanctionate oarecum chiar si de catre lume.
Mandria e boala mileniului. Lumea boleste de mandrie draceasca. Si Il rastignim prin pacatele noastre din nou pe Mantuitorul nostru, mai rau decat cei din vechime. Si eu si tu si altii ca noi. Doamne, ajuta sa pun inceput bun pocaintei mele!
|