Citat:
În prealabil postat de sophia
Nu prea inteleg cum se poate face:
1. trebuie schimbat mersul Liturghiei
Sunt atatea lucruri in jurul copilului si a nasilor.
Cand, la ce moment se face partea cu nasa si lepadarea de Satana si etc.?
Cand se face afundarea copilului?
Trebuie infasat, uns etc. Copilul urla. S-a dus slujba, rugaciunea.
2, iti dai seama ca e vorba de copii f.f.mici? Nu e vorba de parinti, e vorba de copii. Aia vor sa suga, sa doarma. Botezul este un stres intreg pentru ei.
Ii tii 3-4 ore in biserica?
|
Sophia, este adevarat ca unele motive din cele invocate de tine alaturi de multe altele, au condus de fapt la savarsirea separata a celor doua slujbe. De obicei, vizam dezavantajele, constand in lucruri uneori superficiale, riscand sa pierdem insa din vedere avantajele, care sunt, de cele mai multe, ori lucruri de substanta.
Principalul aspect negativ este ca am facut din Botez o slujba "exclusivista", la care sunt de fata nasii, o parte din rude si cativa prieteni. Botezul vizeaza insa intreaga comunitate din randul careia cel nou botezat va face parte. La noi "reprezentantii" comunitatii sunt preotul, cantaretul si femeia de la lumanari. Or, comuniunea membrilor comunitatii se desavarseste in cadrul Liturghiei. Acest lucru a ramas valabil, de exemplu, in cazul Tainei Hirotoniei care se savartseste numai in cadrul Sfintei Liturghii.
Legat de aspectele marunte (plange copilul, rabdarea parintilor, zarva produsa etc.), am participat la o astfel de slujba si totul a decurs in buna randuiala.
Problema mea, legata in general de aceste slujbe, este ca adevarata zarva nu este produsa de copil, cat de cei care transforma slujba in sedinta foto-video, fie rude, fie profesionisti. Dar acesta este deja alt subiect.