View Single Post
Vechi 11.08.2010, 10:44:12
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
1. Îngerul Gavriil, nu Arhanghelul Gavriil.
2. "Cinstirea" îngerului se rezumă la un simplu salut: [χαίρε], o formă veche de salutare care exprima stimă și bună voință. Cuvântul tradus în felul acesta este forma imperativă a verbului [χαίρω], „a se bucura” sau „a fi vesel”. Forma aceasta de salutare ar putea fi comparată cu salutarea: „Pace vouă!” (Luca 24,36), o formă obișnuită de salutare în Orientul de astăzi, ca și din vechime. Deci când o s-o întâlnim pe maica Domnului, o vom saluta în acest fel. Mulțumit?

"mare har"„foarte favorizată”, „înzestrată cu har”, [κεχαριτωμένη] , expresia aceasta prezintă pe maica Domnului ca primitoare de favoare divină sau de har, nu dătătoare de așa ceva. Expresia aceasta maltratează enunțarea îngerului dacă este considerată că lasă să se înțeleagă că Maria de aici înainte era dătătoare de har divin și nu primitoare a lui. Îngerul Gavriil nu a înzestrat-o cu merit personal pe care să-l acorde altora.

Nu este nici un fel de "închinăciune", nu știu de unde a mai scos-o și pe asta traducătorul ortodox. Expresia în originalul grecesc este [άσπασμός] și înseamnă "salutare", "urare"și o poți întâlni și în alte locuri adresată tuturor credincioșilor: 1 Cor.16,21; Col.4,18; 2 Tes.3,17.

Fals! Așa cum am mai spus, prima expresie o întâlnim în Efes.1,6 cu aplicabilitate oricărui credincios, iar a doua expresie [o κύριος μετά σού] o poți întâlni și în 2 Tim.4,22 în forma: [Ο κύριος μετά τού] cu aplicabilitate întregii Biserici!

P.S. Când îi faceți o icoană lui Ghedeon să-l "cinstiți" căci Domnul este și cu el [κύριος μετά σού] (Jud.6,12)?
1. In primul rand nu cred ca am gresit atunci cand am spus ca Gavriil este arhanghel. Teologiei neoprotestante ii lipseste o ierhie a ingerilor. Prin inger desemnez fie o ceata din cele 12, fie ma refer la toate cetele. ca si Mihail, Gavriil este Arhanghel.
2.Nu a spus nimeni ca este datatoare de har- m-am referit la faptul ca a devenit vas ales al dumnezeirii.
Este greu sa fac o referire clara la notiunea de har. Aceasta invatatura lipseste cu desavarsire din teologia neoprotestanta.
3. Salutarea nu este o simpla urare, ci plecaciune. Asta nu se mai mentioneaza in Scriptura, dar trebuie sa apelez la obiceiurile evreilor ca sa inteleg. Dar iata inca o dovada ca va limitati doar la litera.
4. "Domnul este cu tine" este dovada transparentei sale fata de Dumnezeu in vederea intruparii Fiului lui Dumnezeu intr-un mod real, spre deosebire de cele invocate de tine, acolo unde intruparea lui Dumnezeu in sfinti sau in credinciosi este spirituala. Multumit?

Last edited by georgeval; 11.08.2010 at 10:50:04.
Reply With Quote