View Single Post
Vechi 12.08.2010, 15:52:47
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Deci, acolo îl țineți !

Acuma, lăsând gluma la o parte, dinainte de timpurile apostolice și până foarte recent, în vremea aiurelii moderniste pe care tocmai o traversăm, mereu bărbatul a fost socotit a fi cap al familiei. Un recent articol al meu despre asta aici: http://sfantacruce.ro/myblog/mihnead...-credintei-vi/
Am citit articolul dvs, mi-a placut. Vreau sa aduc in discutie un pasaj care mi s-a parut foarte interesant deoarece vine de la un catolic. Imi permit sa-l transcriu:
"Paul, pentru a descrie uniunea profundă a lui Cristos cu Biserica sa folosește modelul de relație soț-soție din timpul său. Astăzi, acest model nu mai este de propus. Însă rămâne valabil în semnificația sa profundă: iubirea până la dăruirea de sine și constantă, dedicarea celuilalt caracterizează starea împreună a celor doi miri creștini, în reciprocă supunere".(acesta este un citat din articolul publicat pe site-ul profamilia, nota mea)

Cu alte cuvinte, concepția Apostolului Neamurilor este vetustă și nu mai corespunde noilor realități sociale. Atât de mult denaturează acești “misionari verbiți” înțelesul Sfintei și Dumnezeieștii Scripturi, încât par să nu observe că nu e vorba aici de raporturile lui Cristos cu Biserica, pe care apostolul le-ar compara cu raporturile dintre soți, ci este exact invers. Despre familie vorbește Apostolul, despre familia care trebuie să aibă la bază modelul eclezial.

Sa va spun si ce mi se pare curios. Eu stiam ca ortodoxia considera (la fel ca dvs) unirea dintre Hristos si Biserica ca fiind modelul, arhetipul pentru unirea dintre barbat si femeie in cadrul casatoriei, iar catolicismul priveste invers, adica realtia sot-sotie ar fi modelul ales pentru a prezenta relatia Hristos-Biserica, asa cum sta scris si in articolul de pe profamlia. Am citit eu o informatie gresita? M-ar incanta sa fie asa cum spuneti dvs, macar pentru perioada anterioara agiornarii.

Pe langa aceasta, mai am o intrebare izvorata din ignoranta: ce sunt "misionarii verbiti"?
Reply With Quote