Subiect: NEVOIA DE DIALOG
View Single Post
Vechi 16.05.2007, 16:55:12
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iosif
Citat:
În prealabil postat de Mirean
Iosif,
1. Ultima rugaciune a lui Teoctist a fost pentru ploaie, duminica trecuta (aia cu unitatea este din noaptea de Paste)

2. Referitor le ecumenism pozitia ta este diferita de cea a BOR. BOR nu militeaza pentru unitatea Bisericilor ci pentru un "ecumenism activ" in sensul ca Bisericile crestine sa lupte cu probleme comune, gen saracie, anafalbetism etc (am spus aste de mai multe ori pe forum).

De altfel, ceea ce tu numesti ecumenism este imposibil. Si cred ca din diferentele astea de nuanta apar divergente intre "ecumenisti" si "antiecumnisti", cand problema este, de fapt, de nuanta.

Exemplu: prefer sa ma unesc cu vecinul meu catolic pentru a sapa gradina din fata blocului; eu am o sapa el planteaza niste flori minunate; ne bucuram impreuna de rodul muncii noastre. Dar asta nu inseamna ca voi sparge si peretele apartamentului pentru a fi "o mare familie crestina".
1. Era vorba de ' ultima Sa rugaciune', adica a lui Hristos, frate Mirean.

2. Pozitia BOR fata de ecumenism nu este cea pe care o exprimi aici. E vorba de o unitate in credinta la care se ajunge prin intoarcerea la origini, la cele 7 sinoade ecumenice.

3. Eu nu am o definitie proprie a ecumenismului, eu cred ca bisericile trebuie sa se intoarca la credinta cea adevarata si asta presupune intoarcerea la izvoarele Bisericii.

4. Poate ca peretele apartamentului nu e cazul sa-l spargi, dar peretele care ne tine departe de bunatate, de iubire, de daruire fata de aproape cu siguranta trebuie sa-l spargem.
Iosif, pozitia BOR despre care vorbesc a fost exprimata de PS Ciprian, in urma cu mai putin de o luna, la o conferinta a Bisericilor crestine.
Pe de alta parte, nu vad cum este posibila o intoarcerea a Bisericilor la "credinta adevarata". Care sunt Izvoarele Bisericii? Poate pare deplsat, dar se intelege ca, in prezent, si BO ar fi indepartata de adevar si trebuie sa se intoarca la origini....
Reply With Quote