Citat:
În prealabil postat de Scotianul
Aici sunt cateva aspecte care nu sunt conforme cu realitatea din punctul meu de vedere:bisericile nu se construiesc pt ca asa vrea un preot care nu are o biserica unde sa oficieze.
|
Bisericile de construiesc inclusiv pt ca:
-un preot vrea o biserica mai mare
-un preot nu are biserica si si-a gasit un loc numa' bun (max 500m de alta biserica) unde sa construiasca alta.
-persoane importante, nu spui cine, considera ca un popa nu poate face fata prea multor blocuri intr-un cartier si fara sa intrebe pe nimeni hotaraste ca de maine apartii de alta parohie care se va construi inclusiv din donatiile tale.
Pana acum n-am auzit de nicio biserica construita pentru ca enoriasii nu aveau unde merge la slujba duminica. Or fi, dar sunt exceptii. La mine in oras, imediat dupa revolutie s-a inceput construirea unei catedrale fara sa fi existat vreo miscare populara care sa ceara asta. In schimb au existat popi care sa vina cu asemenea idei chipurile pentru a repara greselile regimului comunist.
E drept ca am auzit de enoriasi care au construit biserici ca sa apara la televizor, sau dupa ce au auzit voci dupa ce au suferit o trauma, sau sau sau sau.
Citat:
De multe ori sunt construite la solicitarea comunitatilor locale sau chiar a altor institutii.Faptul ca o parte dintre scoli s-au inchis nu are nici o legatura cu faptului ca se construiesc biserici.
|
Cand se taie din acelasi tort si biserica ia din ce in ce mai mult iar invatamantul si cercetarea mai putin, nu stiu cum ar putea fi mai evidenta legatura. Si legatura reala care exista intre cele doua este modul de a rationa al "boborului". Un bobor care prefera incultura televizata si nu se inghesuie sa invete ceva mai mult si e multumit sa se laude cu notele obtinute prin copiat.
Citat:
Sunt doua aspecte distincte.Sa nu exageram.Iar o biserica la doua zile este cu siguranta o metafora pentru ca nici macar in balada ,,Mesterul Manole" nu s-a reusit asa ceva :)
|
Era vorba de o medie. Nu m-am exprimat eu clar. Construirea unei biserici poate dura si 20 de ani, mai rau ca-n balada.
Citat:
PS>Sunt un adept declarat al procesului educational unde as insista pe calitate si nu pe cantitate.Actul medical si educational merg alaturi de elementul teologic din cele mai vechi timpuri.O scurta incursiune prin istorie si va veti convinge daca este asa.In nici un caz nu as fi de acord cu disparitia scolilor sau spitalelor.Nici preotii nu cred ca ar fi de acord cu asa ceva si nici nu am intalnit unul care sa sustina asa ceva.
|
Sa fim seriosi! Pana si Newton era sa si-o ia din cauza teoriilor lui.
PS sunt prea multe biserici goale (cu exceptia mondenitatilor de pasti si Craciun) ca un argument de genu' "boborul a cerut biserici" sa mai stea in picioare. Stefan cel Mare construia o manastire penibil de mica in comparatie cu colosii de astazi numai dupa ce castiga o batalie. Unde-s victoriile de alta data care sa justifice "ciupercaria" din ziua de azi?