Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
In zilele acelea era necesar sa se adreseze adultilor
|
Și în zilele noastre e la fel: se predică adulților [eventual copiilor], nu bebelușilor.
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Normal ca se adresau cu expresia pocaiti-va si va botezati, nu si apoi va botezati.
|
Sf. apostol Petru era un om cu capul pe umeri, nu punea căruța înaintea boilor. Oamenii trebuie să fie mai întâi conștientizați de pasul pe care trebuie să-l facă, abia apoi vor alege să se boteze dacă inima lor a fost atinsă de Cuvântul lui Dumnezeu (așa cum reiese din versetul anterior):
"
Ei auzind acestea, au fost pătrunși la inimă și au zis către Petru și ceilalți apostoli: Bărbați frați, ce să facem?" (
Fapte 2,37)
Observați în textul de mai sus pașii logici până la pocăință și botez, pași pe care un prunc de câteva zile nu-i urmează și nici nu poate: Ei trebuie să
audă predica pocăinței, trebuie să fie
impresionați de mesajul Evangheliei, apoi să
solicite lămuriri și în final
să ia o decizie.
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Sensul de pocait nu inseamna schimbarea religiei in care te-ai nascut si trecerea la o secta care se vrea adevarata
|
Vreți-nu vreți, pentru toți apostolii pocăința asta a însemnat: schimbarea religiei în care s-au născut și trecerea la o "sectă" adevărată, secta înființată de Domnul Iisus Hristos - secta creștină.
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
ci inseamna sa fii bun, sa faci fapte bune si sa traiesti in credinta cea dreapta. Se pare ca fiecare intelege si rastalmaceste cum ii cade mai bine Scriptura.
|
Se pare că dvs. înțelegeți și răstălmăciți Scriptura luând ca și criteriu propria definiție (bună în esență) a pocăinței. Căci un bebeluș nu poate fi nici "bun" [sau rău], nu poate avea fapte (nici bune, nici rele) și nici nu-și poate trăi credința (credință pe care nici măcar nu o poate percepe la nivel teoretic). Etimologic, pocăința [
μετάνοια] înseamnă "schimbarea minții". Păi încercați să-i schimbați mintea unui bebeleuș, când el încă nici nu-și are formată propria filosofie de viață!
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Nicaieri in Biblie nu spune clar , va botezati doar adulti.
|
În aceeași măsură nu spune clar "vă botezați ca prunci"- idee care fie vorba între noi, e un nonsens. Pruncii sunt
duși să fie botezați, nu se botează [ei înșiși, de bună voie].
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Generatii de oameni de atunci din secolul 1 si-au botezat copii pana astazi, nu puteti venii voi in anul 1900 sa spuneti nu mai botezati copiii ca asa am visat eu americanul X sau Y.
|
Fals. În primele secole creștine oamenii se botezau maturi. Și nu
noi venim de la anul 1900, ci
anabaptiștii de la anul 1500. Ca să fie clar.
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Toti copiii din familii crestine au fost botezati de mici din anul 1 dupa Hristos si pana astazi.
|
Cât se poate de fals. Aveți suficiente exemple de părinți bisericești care făcând parte din familii creștine au ales să fie botezați la vârsta maturității.
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Ca s-au trezit doi americani in anul 1900 deci dupa 1900 de ani de la Hristos sa zica nu mai botezam copii ca cica nu au discernamant, la ce sa aiba discernamant, punem la indoiala credinta? asteptam sa creasca mare copilul ca sa discearna? ce sa discearna? ceva ce este clar, stiut , inteles, vazut, propovaduit, si pe care voi il puneti la indoiala?
|
Nu se pune problema discernământului alegerii între confesiuni, sau mai exact nu ar trebui să se pună, asta e situația actuală cu puzderia de confesiuni (și nu ne învinuiți pe noi căci voi ați început schisma). Se pune problema alegerii personale și mai ales acceptarea prin credință a Domnului Hristos, lucruri pe care un prunc nu le poate face.
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Care este logica voastra? nu blasfemiati voi crestinismul prin asta? adica sunteti voi mai presus de lege? adica sa cresteti si sa judecati voi insisi? ce sa judecati? Legea lui Dumnezeu?
|
Iarăși puneți greșit problema. Legea e într-adevăr lege și ea spune (cu privire la botez) în esență:
credeți (Marc.16,16),
pocăiți-vă (Fapte 2,38) și vă botezați. Vorbiți de logica noastră, dar cum arată punerea căruței înaintea boilor atunci când botezați pruncii și așteptați 12-18 ani ca ei să creadă și să se pocăiască?
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Ziceti : sa nu botezati fortat, fara voia copilului. Oare poate fi Legea lui Dumnezeu vreodata fara voia cuiva?
|
Asta e regula lui Dumnezeu: lasă conștiința liberă. Chiar și în privința Legii Lui, cineva e liber s-o calce dacă așa alege. Dumnezeu nu forțează pe nimeni. Cel care forțează e diavolul. Mare atenție la copierea modelului lui!
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
La ce bun sa creasca in intuneric, si sa amani un botez care oricum se face?
|
Cine vă pune să-l țineți în întuneric? Învățați-l calea cea bună și când se va face mare va alege precis calea Domnului. Veți împlini astfel și comandamentul evanghelic.
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Oare voi prin asta nu puneti mai presus de Dumnezeu pe Om? Unde este increderea deplina in Dumnezeu si Hristos?
|
Încrederea consistă în convingerea că Dumnezeu mântuiește pe pruncii creștinilor și fără a fi botezați. Dovedim neîncredere când suntem torturați de ideea că vai să nu moară copilul nebotezat! Ca și cum Dumnezeu este forțat de o apă amestecată cu busuioc să mântuiască pe cineva. Vă spun un secret: nici măcar diavolul nu poate fi
învins cu agheasmă.