Pentru Raoul si cei din generatie apropiate lui
Poza 1- Ceausecu si inca unul in vizita la o manastire;
Poza 2- Patriarhul Teoctist l ao MAn (probabil).
In ceea ce priveste citatul: nu stiu exact cand se intamla asta, inainte sau dupa ce a dispus daramarea Bisericii Sf. Vineri si a Manastirii Vacaresti?
Nu vreau polemica si uitandu-ma in profilul tau imi dau seama de ce nu ti-e clar, dar faptul ca Ceausescu si-a dus parintii sa "le citeasca un preot rugaciuni de sanatate" nu are NICI O LEGATURA cu ateismul declarat al regimului, declarat sub orice forma, inclusiv sub regimul lui; e foarte psibil, in aceasta ordine de idei, sa ii fi dus si la ghicitoare, sa le descante. A existat si exista la romani un sentiment religios profund, ancestral, care a facut ca Biserica sa reziste, sa continue sa fiinteze; s-au indurat Dumnezeu si Maica Domnului de noi si nu am pierit atunci, desi asta ni se pregatea- extinctia lenta a religiosului din viata, pastrarea unei forme fara fond, ce in cele din urma ar fi dus la biserici goale... A doua generatie crescuta pe vremea comunistilor: pastram de la bunici cunostintele principale despre credinta, parintii nu erau, in marea majoritate, practicanti (saracii, practicau de zor cozile si lucrtul adesea, duminca); copiii prindeau din zbor cate ceva din forma, mai putin din intelesul adanc al credintei si din frumusetea si importanta ei. Societatea- facea misto de exprimarea religioasa. Nu vi se pare ciudat ca in anii nostri, desi multi se declara crestini, putini sunt, totusi, practicanti si sunt multi oameni botezati, cunanti la biserica etc dar care fac misto de practica religioasa "ca asta e pentru babe"? Cand credeti ca s-a format acest curent de opinie?
|