Am "rasfoit" putin inainte de a scrie ceva despre acest subiect.
Am gasit pomnindu-se despre fundamentalismul ortodox in contexte diferite, din care voi enumera cateva:
In primul rand in legatura cu retrocedarea proprietatilor greco-catolice din Transilvania. Aici se afirma ca diferentele dintre biserica ortodoxa si cea greco-catolica sunt atat de mici (ex. Sfantul Duh si Sfantul Spirit), incat nueste de inteles nici de ce nu se urgenteaza retrocedarile, precum nici de ce biserica ortodoxa nu considera biserica greco-catolica egala cu ea.
In alta parte ecumenistii actuali acuza B0 de lipsa dorintei de innoire si inchistare in vechile dogme, pe care aceasta din urma le apara, importivindu-se spiritului vremii.
sunt date si unele citate, care sunt asemuite cu afirmatiile lui Bin Laden. De aici putem deduce si succesul pe care il va avea ecumenismul la ortodocsi.
Am inteles din cele citite, ca fundamentalismul nu este o trasatura a ortodoxiei, avand in vedere ca aceasta isi argumenteaza pozitia ferma.
As zice mai degraba ca fundamentalismul ortodox de care se vorbeste este impresia celor aflati intr-un sistem de referinta in devenire, si care din motive de ei stiute, incearca sa schimbe tocmai elementele vitale de stabilitate ale ortodoxiei.
|