In urma cu 15 ani, la facultate la cursul de sociologie discutam cu profesorul un caz interesant, care s-ar potrivi cu acest subiect. Este vorba despre o tiganca, din familie bogata, cu vila, mertane si aur mult, a carei "meserie" era sa cerseasca zilnic, ghiciti unde: langa un sex-shop! Ideea era geniala, pentru ca, prezenta cersetoarei sarmane care nu are bani de paine, in timp ce el se rasfata, trezea in omul care intra acolo si cheltuia pe diverse obiecte specifice (scumpe si nu neaprat utile), sentimentul de culpabilizare. Daca la aceasta se mai adauga, macar in unele cazuri ideea de pacat, ajutorarea cersetoarei aparent sarmana, dadea sentimentul de diminuare a vinovatiei. In acest fel "smulgea" banii din buzunarul pacatosului.
Am dat acest exemplu ca sa aduc in discutie sentimentul de culpabilizare. El este o problema a ta. Pune-ti intrebari referitoare la toate motivele care te fac sa te simti vinovata. Exista unul mare, acela ca tu ai fost copilul privilegiat, dar asta nu e vina ta... sau poate exista mici vini din copilarie legate de asta (cum ar fi faptul ca poate nu voiai sa mergi la bunica, chiar iti convingeai mama sa nu mearga odata cand ea voia, sau faptul ca obtineai prin rugaminti sa ti se cumpere tie o jucarie in loc sa i se cumpere lui, etc.). Orice este lagat de asta, fireste daca este ceva, trebuie rascolit si spovedit. Pana la urma mare gresala este a parintilor tai, adica a mamei tale, care si-a parasit practic copilul.Ea ar trebui sa se spovedeasca, sa faca canon, sa incerce sa indrepte situatia, sa se roage in tot timpul pentru el. Cand esti cauza dezastrului propriului copil, masina, banii, casa, tot ce ai nu pot rascumpara raul facut. Ar trebui sa realizeze asta! Nu masina trebuie sa i-o dea, ci dragostea si ingrijirea datorate. El sarmanul nu stie ce sa ceara, pentru ca nici nu stie ce a pierdut. Dragostea de mama se traieste, nu se studiaza din carti. El stie doar ca-i lipseste ceva... dar nimic nu satura nesatiul omului decat numai dragostea Lui Dumnezeu.
Fireste ca lui nu-i este de folos sa aibe masina ei. Cred ca pentru el este un strigat din suflet ca mama lui sa-i dea "totul". Sti cand o femeie poate darui totul copilului ei? Cand acesta este prunc! Doar in pruncie poti si trebuie sa dai totul copilului, doar atunci ii este suficienta dragostea si laptele mamei. Dupa cativa ani mereu vor exista limitari, intotdeauna un copil vrea mai mult decat ii poate oferi si cea mai bogata si iubitoare mama.
Daca e sa il ajutati, platiti-i sedinte de terapie la cei mai buni psihologi. Rugati-va cat de mult pentru el, zi de zi , nu-l lasati sa se piarda, e si el un suflet de om. Un duhovnic bun, ar fi cel mai potrivit in cazul lui, dar pana ar accepta sa caute mangaierea cea adevarata in sanul Domnului, cautati-i un psiholog crestin.
|