View Single Post
Vechi 16.08.2010, 19:30:32
AndreiM AndreiM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.10.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Capitalismul - scopul lui este profitul. Dupa definitia:

Capitalismul este un sistem economic care se distinge prin proprietatea privată asupra factorilor de producție precum și prin producția pentru o piață care stabilește prețurile. Capitalismul presupune organizarea economiei bazată pe:

1. propritate privată
2. libertatea producției și a comerțului având ca scop obținerea profitului.

Comunismul - probabil voi va referiti la marxism. Dupa definitia:

Ca ideologie mai nouă, comunismul după revoluția din octombrie din Rusia țaristă, este sinonim cu marxismul și diversele ideologii derivate, cea mai notabilă fiind a Marxism-Leninismului. Printre altele, Marxism-Leninismul propune concepția progresului în istorie, potrivit căreia există patru faze ale dezvoltării economice a societății: sclavia, feudalismul, capitalismul și comunismul. Această "concepție materialistă" a comunismului, arată că din sistemul economic derivă toate celelalte sisteme (social, juridic, cultură...). De asemeni dezvoltă "concepția determinismului", potrivit căreia fiecare individ dintr-o clasă are un gen de comportament indus, nu de gândirea acelui individ ci de clasa la care aparține, și de aceea el trebuie reeducat în lumina noii societăți comuniste. Acest concept determinist este cel care a folosit la justificarea lagărelor de reeducare, în care au murit milioane de oameni în decursul secolului XX, în Rusia sovietică a lui Stalin, China, România și în celelate "state frățești".

Deci, ori profitul, ori reeducarea fortata in spiritul "binefacerii"sociale.

In viziunea mea ori Mammon ori Baal. Eu nu aleg nici unul. Indiferenta mea sociala fata de oricare curent nu inseamna ignoranta, sunt lucruri mult mai profunde care fac comunitatile socio-umane sa co-existe. Nu curente, nu ideologii, oricat vor oamenii sa creada asta.
Reply With Quote