View Single Post
Vechi 16.08.2010, 21:45:56
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Iata cum interpreteaza parintele Teofil Paraian (adica un calugar!) ascultarea sotiei fata de sot. Cititi tot, nu doar primul paragraf!

"- Pai, sotia trebuie sa stie ca-i pe locul doi! Daca vrea sa fie pe locul intai, sa stie ca nu-i pe locul ei, ci-i pe locul altuia!
Draga, lucrurile intr-o viata civilizata nu se pun asa, ca trebuie neaparat unul sa porunceasca si celalalt sa asculte! Dar in slujba Cununiei asa se spune: "Da robului Tau acestuia sa fie cap femeii si roabei Tale acesteia sa se supuna intru toate barbatului ei!" Asa este randuiala Bisericii, n-am facut-o noi, dar trebuie s-o traim noi. N-o spun aceasta in calitate de barbat, caci n-am sotie, ci o spun in calitatea pe care o am, de indrumator al vietii duhovnicesti, intemeiat pe invatatura Bisericii.
Dar oamenii pot sa traiasca foarte civilizat intelegandu-se unul cu altul, pentru ca se spune in Sfanta Evanghelie: "Vor fi cei doi un trup" (Mt., 15, 19). Ce-nseamna asta, sa fie un trup? Inseamna sa aiba unitate de vedere, unitate de actiune, sa aiba intelegere reciproca. Asa cum in trup sunt doi ochi si o singura vedere, doua urechi si un singur auz, doua nari si un singur miros, doua maini si o singura lucrare, doua picioare si un singur mers, tot asa si intre sot si sotie trebuie sa fie o legatura perfecta, o legatura neprejudiciata de fapte care sa distanteze. Fiindca in viata de familie nimic nu este particular, totul este indeobste.
Adevarul este ca lucrurile acestea sunt idealuri in viata, insa viata, asa cum se traieste, nu e condusa totdeauna de principii, ci mai mult de spontaneitate. Eu am ajuns la concluzia ca oamenii sunt disponibili pentru bine in masura in care sunt inzestrati de Dumnezeu cu o capacitate de a fec binele, iar aceia sunt mai favorizati decat altii, care au o incarcatura negativa care ii defavorizeaza. Eloementele sunt acestea si cu ele lucreaza fiecare, in masura in care se poate incadra intr-o viata superioara.
Dar important este sa se tina la acest principiu, adica sa stie sotia ca-i pe locul doi, iar sotul sa stie ca-i pe locul intai, dar nu trebuie sa tina niciunul cu dintii de situatia pe care o are, ci exista si situatia de intelegere, de reciprocitate. Fericitul Augustin are un cuvant: "In cele necesare unitate, in cele indoielnice libertate si in toate iubire!"
Unde-i iubire, lucrurile se rezolva prin iubire mai mult decat prin altceva."

Last edited by glykys; 16.08.2010 at 21:51:35.
Reply With Quote