View Single Post
Vechi 17.08.2010, 13:01:52
georgiana.gabriela georgiana.gabriela is offline
Member

Data înregistrării: 25.07.2010
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Haideti sa le luam pe rand:
1. Protestantismul s-a rupt din Biserica Mama.
- interesanta afirmatie. Protestantismul s-a rupt din Biserica Catolica. Conform declaratiei dumneavoastra Biserica Mama este Biserica Catolica. Sunt unii ortodocsi care v-ar contrazice. Dupa parerea lor Biserica Mama este Biserica Ortodoxa.
2. BO si BC sunt surori macar ca s-au despartit in 1054.
- daca mergem pe aceasta linie de gandire si BC si Biserica Protestanta sunt surori.
Daca BC este Biserica Mama inseamna ca BO s-a desprins din ea.
Daca BC este Biserica Mama, BP deasemenea s-a desprins din ea.

In acest caz de ce BP ar fi o secta si BO nu?

In concluzie:
In nici un caz BP nu este o secta. Ea este o parte legitima a Bisericii lui Hristos.
Si BP, la fel ca si BO sau BC, se poate numi pe sine „Biserica”.
Nu foloseste insa articolul hotarat macar ca ar avea multe motive.

Ei bine, ratiunea dumitale nu are un temei puternic. Eu am afirmat asta: Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica inca mai formeaza Crestinismul, desi separat. Cuvantul "separat" l-am folosit datorita faptului ca a existat acea schisma din 1054, si datorita faptului ca estista unele diferente intre cele doua invataturi, dintre care amintesc ca principala pe aceea cu existenta purgatoriului (aceasta "dimensiune" care nu are niciun sens, pentru ca ori exista iadul, ori purgatoriul; Dumnezeu nu "umbla" cu jumatati de masura). Insa, aceste diferente nu sunt la fel de grava si mari ca cele dintre secte si Crestinism.
Si cand vorbeam de Biserica Mama, ma refeream la Crestinism in general (Adica la cele doua Biserici unite intr-o singura credinta: Crestinismul).
Si sa nu crezi ca le iau apararea catolicilor, pentru ca ei sunt schismatici, insa ei au cele 7 Sfinte Taine, Botezul lor este valabil ca si al nostru, au pe Maica Domnului si pe sfinti mijlocitori, si mai ales, au Sfanta Cruce. Pe cand sectarii nu au nimic din acestea din cate stiu eu.

<<Minciuna e usor de prins: corabiile satanei, n-au crucea pe catarg, iar inauntru nu sunt cele 7 Sfinte Taine>> (Parintele Arsenie Boca)

Biserica Ortodoxa este singura care a pastrat intacta invatatura Mantuitorului, fara nicio umbra de schimbare. Biserica Catolica a facut mici "retusuri" insa nu a schimbat aproape radical invataturile, cum au facut-o sectele, care au inteles Scripturile de capul lor, si nu au respectat explicarile Sfintilor Parinti, care au fost inteleptiti de Duhul Sfant.