Citat:
În prealabil postat de Daniel777
Domnilor ,haideti sa sintetizam ce nu ne place la catolici,ca sa nu le mai treaca prin cap sa se "uneasca" cu noi.
1.Nu ne plac bancile,noi preferam sa stam la Liturghie in picioare.
|
Nu vă oprește nimeni. În prezent e obligatoriu să stați în strane ? Sau puteți să stați și în picioare ? Ei bine, tot așa e și la catolici.
Citat:
2.Nu ne place lipsa postului,noi respectam si credem in postul dat de Biserica Ortodoxa.
|
Tocmai am ieșit din binecuvântatul post catolic al Maicii Domnului.
Citat:
3.Nu ne place orga ,noi preferam cantarea corala.
|
Nu există orgi la catolicii răsăriteni. De fapt, nu a existat orgă nici la catolicii apuseni, până în urmă cu câteva secole. Se cânta "a capella", așa cum se cântă la răsăriteni.
Citat:
4.Nu ne place celibatul impus la preoti,care au dus la atatea probleme,la pedofilie si curvie.
|
Dar preoților noștri nu le impune nimeni nici un celibat. Parohul meu a rămas văduv, iar protopopul meu este căsătorit, soția lui e o preoteasă minunată, cu mult interes pentru copiii parohiei. Doar arhiereii se aleg dintre cei cărora "li s-a impus celibatul" cum spuneți, ca să aibă mai multă vreme pentru eparhiile lor.
Citat:
5.Nu ne place ca se impartasesc numai din ostia care semnifica Trupul Domnului.Noi ne impartasim si cu Sangele Lui.
|
Exact așa facem și noi.
Citat:
6.Nu ne place Liturghia lor scurtata,si care se face de mai multe ori pe zi,noi credem intr-o singura Liturghie zilnica.
|
Preotul meu paroh face liturghie zilnică. Duminica durează cam 2 ore și ceva. Fără a socoti Proscomidia, ci cronometrând doar de la "Binecuvântată este împărăția...".
Citat:
7.Nu ne place papa,infaibilitatea lui,si dreptul sau de a da dogme,indulgente etc
|
Nici nouă nu ne plăcea mitropolitul sârb, de aceea am trecut sub omoforul celui din Roma.
Citat:
8.Nu ne plac cartile catolice,preferam scrierile Parintilor ortodocsi.
|
Noi ne referim mereu la sfinții părinți catolici, și în mod deosebit la Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur, Maxim Mărturisitorul, Grigore din Nyssa, Grigore din Nazianz și alți sfinți, ierarhi și teologi, care au îmbogățit cu opera lor inspirată patrimoniul Bisericii Catolice.
Citat:
9.Nu ne plac statuetele folosite de ei,noi ne inchinam la icoane,exclusiv.
|
Exact așa facem și noi. Răsăritul a prețuit mereu icoana.
Citat:
10.Nu ne place trecutul lor,Inchizitia si faptul ca au dat prilejul aparitiei protestantilor, ca reactie la abuzurile facute de biserica catolica.
|
Acuma, nici nouă nu ne-a plăcut chiar tot din vreme când eram schismatici. În mod clar nu ne-a plăcut torturarea celor care își spun "stavroveri" (mai cunoscuți ca "lipoveni") și care au dus la schismă, ca reacție la abuzurile împăraților ortodocși împotriva lor.
Citat:
11.Nu ne place dogma lipsei pacatului originar la PreaSfanta Fecioara Maria.
|
Noi o socotim fără de prihană, ca mulți dintre Părinții noștri.
Citat:
12.Nu ne place adaosul Filioque la crez.
|
Nu există acest adaus în limba greacă. În limba română, e opțional. Nici un Liturghier nu îl menționează.
Citat:
Am putea face si o enumerare cu ce ne place la Biserica noastra.
|
Sigur că putem. Atâtea lucruri îmi plac la Biserica mea ! Dar, dacă m-ar întreba cineva ce prețuiesc mai mult, aș spune: jertfa întâistătătorilor noștri, care au preferat torturile și moartea decât schisma. Toți ca unul au spus: "Credința noastră este viața noastră". S-a spus că "sângele martirilor hrănește semințele Bisericii" și este adevărat. O astfel de sămânță sunt eu.