Citat:
Īn prealabil postat de sergiu
"stat la rand la lapte de la 4 dimineata" - mai mult de jumatate de zile dintr-un an sunt zile de post, deci iata ca ati fi stat mai putin la coada.
In ce priveste foamea aceasta a fost specifica Romaniei, intrebati pe cineva din R. Moldova cum era cu alimentele pe timpul comunismului. Sau intrebati cum a fost cu alimentele in RDG, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Iugoslavia etc Nicaieri in Europa nu a insemnat comunismul infometare dupa anii 50. Problema in comunism era daca erai din elite. Daca erai taran puteai sa-ti botezi copiii oricand vroiai. Eu am fost botezat fara probleme. Parintii mei s-au cununat in biserica. Si nici macar nu erau tarani, doar nu erau membri de partid.
|
Sergiu, eu am trait acele vremuri de foame fiind mama a doi copii. Aveau nevoie de lapte, caci erau in crestere. Carne nu se gasea aproape de loc; cand auzeai ca este la o macelarie, te puneai la coada, si se termina in fata ta. Cand avea 5 ani baietelul meu, mi-a spus privind pe geam: Mami, azi oare ce aduce: zahar ulei? Iata ce-i preocupa pe copiii din acele vremuri de lipsuri, caci stateau si ei la coada. Am crescut copiii cumparand cate un pui, sau ce se gasea, de la restaurant. Poate unii aveau, dar noi aveam doar cat sa dam copiilor, iar ce lasau ei in farfurie, mancam noi parintii. a refer la carne, caci cartofi aveam. Astfel terminam banii in cateva zile de la avans sau de la chenzina. Existau si oameni, care aveau congelatorul plin de carne, dar noi nu. Noi aveam salarii mari si nu ne ajungeam, dar cum s-or fi descurcat altii cu salarii de mizerie? Din cate am inteles cu terci de mamaliga. Acestea sunt realitati din vremea comunista, nu povesti. E adevarat ca pe unii ii mai lua ilicitul; dar cei mai multi o duceau extrem de greu.
In Polonia era saracie lucie; stiu, ca am fost in 1988. Ungaria si RDG in schimb, erau subventionate si aveau de toate; una din cauza revolutiei din `55 si cealalta ca sa fie cat de cat la nivel cu RFG.
In rest ai dreptate. Nu era o problema sa faci cununie religioasa sau sa-ti botezi copilul. In schimb ne chemau la lucru de Pasti.