View Single Post
Vechi 17.08.2010, 19:40:22
Radu32 Radu32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit ok

hai, sa lasam formalismele goale de continut,si sa apreciem cateva elemente care tin de cultul neoprotestant !
in primul rand, din nume deriva o anumita nemultumire fata de cultul bisericilor clasice si de ceea ce ofera ele omului care le frecventeaza !

1). cultul si oficierea lui sunt invechite, si neadaptate societatii moderne,si omului care e produsul acestei societati !
astfel ca ajungi sa te plictisesti de moarte tot ascultand vaierele bizantinofone vechi de sute de ani !

popa preddica prost si greoi 15 minute,de parca vrea sa scape cat mai repede de acest travaliu, parca nu a facut teolgie ci politehnica, asa de greu se descurca la capitolul retorica !
asa ca te plictisesti a doua oara de moarte, cand popa nu-ti tansmite nimica ,nici prin predica,decat un formalism plictisitor !
2) merg sa ma spovedesc, si ce castig ?
un popa ma intampina plictisit si obosit, care a mai spovedit pe banda rulanta, alti cateva zeci sau sute inaintea mea,si nu stie cum sa scape de mine, nu sa-mi asculte problemele, asa ca is cateva minhute im ida sa zic o rugaciune, si ma absolva de pacate generos, si gandindu-se cati a spovedit pe ziua de azi, si ca e vrema sa mai si termine !

3) comunitatile bisericilor clasice sunt mari si anonime, acolo nimeni, nu se cunoaste cu nimeni incat ai impresia ca esti strain si asisti la un spectacol !

dusu-m-am intro duminica de curiozitate, la neoprotestanti,ce am vazut acolo ?
va zic sincer :
1). muzica moderna, adaptata omului modern, si foarte bine cantata,din suflet si pentru suflet !
2) predicile la ei nu tin 10 minute, ci tin zeci de minute, si sunt facute de oameni inteligenti care stapanesc perfect arta retoricii ,asa ca stiu sa trasmita dincolo de amvon, inspre sala !
3). toate invataturile lor, erau de bun simt, si nimica exagerat sau desantat !
4) oamenii imbracati cuviincios, toate femeile in fusta si batic !
5) oamenii aia parea foarte sinceri n credinta lor,si nu fatarnici !
(acuma eu nu stiu cum se comporta in viatal or particulara ,si ce fapte fac, dar acolo pareau sinceri si angajati pe calea credintei !)
Reply With Quote