View Single Post
Vechi 17.08.2010, 20:08:21
kesarion_breb kesarion_breb is offline
Banned

Data înregistrării: 30.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Radu32 Vezi mesajul
hai, sa lasam formalismele goale de continut,si sa apreciem cateva elemente care tin de cultul neoprotestant !
in primul rand, din nume deriva o anumita nemultumire fata de cultul bisericilor clasice si de ceea ce ofera ele omului care le frecventeaza !

1). cultul si oficierea lui sunt invechite, si neadaptate societatii moderne,si omului care e produsul acestei societati !
astfel ca ajungi sa te plictisesti de moarte tot ascultand vaierele bizantinofone vechi de sute de ani !

popa preddica prost si greoi 15 minute,de parca vrea sa scape cat mai repede de acest travaliu, parca nu a facut teolgie ci politehnica, asa de greu se descurca la capitolul retorica !
asa ca te plictisesti a doua oara de moarte, cand popa nu-ti tansmite nimica ,nici prin predica,decat un formalism plictisitor !
2) merg sa ma spovedesc, si ce castig ?
un popa ma intampina plictisit si obosit, care a mai spovedit pe banda rulanta, alti cateva zeci sau sute inaintea mea,si nu stie cum sa scape de mine, nu sa-mi asculte problemele, asa ca is cateva minhute im ida sa zic o rugaciune, si ma absolva de pacate generos, si gandindu-se cati a spovedit pe ziua de azi, si ca e vrema sa mai si termine !

3) comunitatile bisericilor clasice sunt mari si anonime, acolo nimeni, nu se cunoaste cu nimeni incat ai impresia ca esti strain si asisti la un spectacol !

dusu-m-am intro duminica de curiozitate, la neoprotestanti,ce am vazut acolo ?
va zic sincer :
1). muzica moderna, adaptata omului modern, si foarte bine cantata,din suflet si pentru suflet !
2) predicile la ei nu tin 10 minute, ci tin zeci de minute, si sunt facute de oameni inteligenti care stapanesc perfect arta retoricii ,asa ca stiu sa trasmita dincolo de amvon, inspre sala !
3). toate invataturile lor, erau de bun simt, si nimica exagerat sau desantat !
4) oamenii imbracati cuviincios, toate femeile in fusta si batic !
5) oamenii aia parea foarte sinceri n credinta lor,si nu fatarnici !
(acuma eu nu stiu cum se comporta in viatal or particulara ,si ce fapte fac, dar acolo pareau sinceri si angajati pe calea credintei !)
Domnule, dumneata ai impresia că apa și Duhul Sfânt de la Botez s-au învechit ? Și ai cumva impresia că Biserica, deși trebuie să înțeleagă lumea, trebuie să i se adapteze ? Țin să îți reamintesc că Biserica nu este făcută să se adapteze lumii, ci să o biruiască ! Cât privește muzica modernă prea puțin ne pasă, pentru că muzica modernă nu este o muzică să te înalțe la Dumnezeu, ci este făcută să te țină cu dumnezeul lumii acesteia. Muzica bisericească ortodoxă nu este făcută să satisfacă sufletul lumesc al omului, ci este pentru duhul lui ca să îl înalțe spre Dumnezeu și spre comuniunea cu sfinții. Sensibilitatea ortodoxă este una ascetică, mistică, liturgică nu conformă cu părerile celor care sunt în duhul lumii acesteia. Biserica îi convertește pe oameni ca să îi apropie de Dumnezeu, însă Dumnezeu este atotsfânt și nu primește orice căntare ci cântări sfinte; Biserica nu este ca să îi satisfacă omului nevoi lumești, ci nevoi duhovnicești.

Iar dacă ți se pare că unii ar fi străini unii de alții, ce ar fi ca tocmai dumneata să începi să creezi legături între oameni ? Ce ar fi să nu mai judecăm atâta lipsurile ortodocșilor și să împlinim, noi care vedem neajunsurile, aceste lipsuri ? Soluția nu este ruperea de Biserică ci este convertirea cât mai profundă a noastră la Hristos și să începem noi să rezolvăm anumite neajunsuri pe care le vedem, dar în Biserică nu în afara ei ! Nu te oprește nimeni să studiezi Sfânta Scriptură, mai ales sub călăuzirea unui duhovnic, nu te oprește nimeni, dacă predica ți s-a părut prea scurtă, să cauți predici la evangheliile duminicale și nu numai pe internet (mai lungI) cum sunt cele ale părinților Constantin Galeriu, Teofil Părăian etc, nu te oprește nimeni să mergi să îți cumperi cărți de predici și de spiritualitate ortodoxă de la vreo librărie.
Reply With Quote