Citat:
Īn prealabil postat de Radu32
e foarte interesanta perspectiva discutiei asupra satutului economic si social al diverselor tari din lagarul comunist !
de multe ori mi-am pus intrebarea, cum a fost comunismul in tari precum rdg sau ungaria, choslovacia, etc,,,
din ce am inteles, intr-adevar, unele tari, o duceau mult mai bine, decat noi, la capitolul alimentar, mai ales in perioada neagra a anilor 80!
insa,mi se pare interesanta teza conform careia ungaria o ducea mai bine, din cauza revolutiei din 1956, iar germania ca sa nu fie tentata sa se realipeasca cu sora ei !
si cine hotara, acest senariu si aceste destine particulare ?
sa fie oare moscova ?
acolo se hotara, la astia le dam mai mult ca is mai a dracului ? la astia le desfacem surubul ca is pe cale de explozie ?
|
DA, subventiile de acolo veneau, tocmai ca sa evite repetarea revolutiei si sa opreasca ochiul care se uita in curtea vecina. La Berlin RDG-istii nu aveau voie sa priveasca dincolo de zid. Eu am fost in Berlinul de Vest si langa zid erau niste postamente din lemn, pe care te puteai urca si privi dincolo. Langa zid era plin de cruci si de panouri cu fotografiile celor, care au incercat trecerea si au reusit sau nu. Am auzit cu aceasta ocazie povestea unui copil, care s-a innecat in Spree, pentru ca din neatentie a cazut in apa pe partea RDG-ista si nu a putut fi salvat de cei din vest, pentru ca un soldat a stat cu arma indreptata asupra celui, care incerca sa il scoata pe partea de vest. In final s-a innecat. S-au intamplat multe tragedii acolo, dar au fost si cazuri care au reusit sa adoarma vigilenta...
Ideea ca ste "cineva", care trage sforile in toate aceste tari mi-a venit, vazand ca pe feribotul RDG-ist era aceeasi hartie igienica de tip "smirghel", ca si in Romania...