Citat:
În prealabil postat de Bast-et
O alta eroare: dupa ce a fost mancat marul din acel pom, Dumnezeu da o pedeapsa la fiecare: sarpele in particular, se va tarai pe pantece si va manca tarana pentru toata viata.
Intrebare: da sarpele inainte cum se deplasa? sarpele nu-i carnivor?
|
3. Al treilea paradox și totodată a treia eroare (de interpretare):
da sarpele inainte cum se deplasa? sarpele nu-i carnivor?
Toată lumea vie are un potențial uimitor de schimbare și de adaptare. Depinde însă de factorii externi pentru ca acesta să se pună în aplicare. În acest caz, factorul extern a fost voința și totodată porunca dumnezeiască. În alte cazuri, mediul exterior este acela care duce fie la schimbări spectaculoase privind membrele cu care se deplasează o ființă, fie privind modificarea radicală a obiceiurilor ei privind hrana.
Omul poate "în principiu" să mănânce orice, dar nu se grăbește s-o facă. De asemenea, dacă i se dă de ales, el va prefera întotdeauna să mănânce fragi și mure decât carne crudă. I se întoarce stomacul pe dos dacă i se dă să mănânce șoarece, broască, râme sau limbrici.
Porunca lui Dumnezeu privind șarpele se referă în aparență la modul de deplasare și la hrană. Este posibil ca șarpele să fi avut aripi de piele ca liliacul, și să le fi pierdut: Cel care i le-a dat, poate să i le și ia, dacă nu le mai merită.
Cât privește hrana, expresia "va mânca țărână pentru toată viața" este de asemenea metaforică, asemuindu-se cu expresia "a mușcat țărâna pământului", expresie care desemnează cu totul altceva: moartea unui dușman (nicidecum schimbarea obiceiului de hrănire!). Șarpele, nemaiavând aripi ca să se deplaseze cu rapiditate devine vulnerabil și caută mereu să se ascundă în pământ. El mușcă țărâna și își face cu gura găuri în pământ unde se ascunde toată viața, și la asta se referă sintagma lui Moise.