View Single Post
  #7  
Vechi 19.08.2010, 15:28:54
Scotianul
Guest
 
Mesaje: n/a
Post Ce mancau stramosii: ROMANII

,,Din timpuri imemoriale și până prin secolul al II-lea, înainte de Hristos, romanii n-au mâncat pâine, ci un fel de fiertură, mai bine zis un terci din mei sau din făină de grâu cu tărâțe, care se fierbeau în apă sau lapte. O altă curiozitate este faptul că romanii nu beau laptele, ci îl foloseau doar la prepararea diferitelor mâncăruri. Lângă acest terci, fiecare familie romană adăuga, după gust sau posibilități materiale, ouă, brânză, miere, diferite condimente sau bucăți de carne. Istoricii antichității susțin că aceasta a rămas mâncarea de bază, aproape zilnică, a celor săraci, până în primele veacuri ale erei creștine. Pâinea a fost considerată, multă vreme, un produs de lux. La început, plămădeala era pregătită, în mod ciudat, cu făină din mei amestecată cu must de struguri.

Mai târziu, romanii au învățat să facă pâine cu lapte, cu untdelemn sau cu untură, în combinație cu tot felul de condimente, cu ouă sau chiar stafide. Dar baza alimentației zilnice, cum a fost cazul și în Dacia ocupată, o formau legumele. Varza, ceapa, usturoiul, sfecla albă, lăptucile, măcrișul, castraveții, fasolea, lintea, frunzele de hrean, ridichile, urzicile sau prazul erau fierte, de obicei, și pregătite cu untdelemn, oțet sau vin. Carne nu se mânca zilnic, însă oaia era un animal mai ușor de crescut decât vaca. Aceasta din urmă era păstrată în viață pentru lapte, tăindu-se mai mult vițeii.Existau crescătorii în care iepurii și hârciogii erau îngrășați pentru a fi sacrificați. Păsările de casă erau la fel de des gătite, ca și în ziua de azi.

Pentru mesele celor foarte bogați, dar și pentru marile ospețe, se vânau cerbi și porci mistreți, de care pădurile Daciei erau pline, dar se mai pregăteau și fazan, bibilică, porumbel sau păun îngrășat, acesta din urmă fiind o raritate. Romanii beau mai ales lapte acru, „bătut”, cum spunem azi, de oaie și de capră. Laptele dulce era folosit pentru cașcaval și diferite sortimente de brânzeturi, ce se condimentau cu tot felul de ierburi, de fructe și de substanțe aromatice. În mod neașteptat, conform istoricilor, romanii nu consumau smântână și nici unt, folosindu-le doar pentru plăcinte. Deși cunoșteau uleiul de nucă, de migdale, de susan, de rapiță și de floarea soarelui, romanii foloseau în bucătărie mai ales uleiul de măsline, cu toate că era foarte scump. La rândul lor, măslinele se consumau în cantitate mare, proaspete sau conservate, iar dacă erau îndulcite cu miere se serveau fie ca aperitiv, fie ca desert. Uneori se mai prepara și o turtă din măsline tocate. Smochinele, strugurii, alunele și prunele se mâncau cu pâine. Merele, perele și prunele erau puse la uscat, pentru iarnă, și se numeau „poame”, ca și azi.

Secrete culinare

S-au păstrat numeroase rețete și multe informații despre bucătăria romanilor, însă majoritatea modurilor de preparare sunt foarte ciudate pentru gusturile lumii contemporane. Carnea de porumbel, de pildă, era pregătită cu miere, curmale, piper, untdelemn și muștar. Țiparul se servea cu garnitură de piersici, iar alte specii de pești aveau drept garnituri prune, marmeladă de caise sau piure de gutui. Romanii erau pasionați după ciuperci, pe care le pregăteau cu miere de albine! De altfel, aproape toată bucătăria romană era o combinație de sărat, dulce și picant, ceea ce ne amintește, în mod izbitor, de bucătăria chinezească de astăzi. Acest aspect este ilustrat și de felul în care preparau romanii dulciurile, combinând ciudat mierea, brânza, vinul, grăsimea de porc, anasonul și chimionul. Cele mai pitorești exemple sunt omleta pregătită cu lapte, apoi acoperită cu miere și piper, sau „prăjitura” cu nuci, curmale și migdale fierte în miere și apoi aromatizate cu felurite condimente picante.

Masa principală din existența unui cetățean roman obișnuit, era cina.Dimineața se gusta ceva pe fugă, iar prânzul era sărit, de cele mai multe ori. Când cina devenea ospăț, începea de la ora 3 după-amiaza, în „triclinium”, adică sufrageria, care era încăperea cea mai mare a casei. De-a lungul celor trei pereți, în afară de cel cu ușa de intrare, erau trei așa-numite „paturi-canapele”, iar în mijloc se afla masa. Aceste obiecte de mobilier înlocuiau atât scaunul, cât și noțiunea de sofa. Pe fiecare luau loc câte trei invitați, numărul ideal de musafiri pentru un ospăț fiind acela de 9 persoane. Fiecare invitat se întindea pe o parte, cu cotul drept sprijinit pe o pernă. Abia în epoca lui Traian a apărut fața de masă. Farfuria se ținea în mâna stângă, iar resturile culinare se aruncau pe jos. Se mânca cu mâna. Când au apărut tacâmurile, invitații n-au mai servit ospețele într-o rână. Femeilor le era interzis prin lege să bea vin, însă această regulă nu era respectată în casele nobililor."

Last edited by Scotianul; 19.08.2010 at 15:48:12.
Reply With Quote