Citat:
Nu mai stiu daca s-a adoptat sau nu, dar probabil se va adopta intr-o noua lege introducerea unui articol ce permite ca la cerere, solicitantul sa nu frecventeze orele de religie
|
Avand in vedere ca e vorba de religie, ar trebui sa faci cerere nu pentru a nu participa, ci pentru a participa. Mi se pare total anormal a fi inclus in ore de religie, in scoli de stat, din oficiu. Pe langa asta, scoala ar trebui sa ofere o alternativa elevului care a optat sa nu participe la ora de religie. Cam cate scoli crezi ca fac asta? Asta ca sa nu mai spun si ca cei care iau parte la ora de religie capata un 10 in plus, care e un avantaj la o posibila admitere la facultate. Dupa cum vezi, a alege sa
nu participi la ora de religie nu e atat de simplu. De fapt, sistemul e gandit de asa natura incat sa te impinga sa participi oricum, pentru ca e prea complicat sa nu o faci.
A, in plus, dn ce stiu eu, conform ultimelor modificari, religia nu mai e facultativa.
Citat:
Sunt multi care se numesc crestiini ortodocsi si majoritatea nu sunt practicanti(bineinteles e alegerea lor si nu o condamnam pentru ca nu avem dreptul asta) . Daca vor sa studieze religia ortodoxa in scoli care e problema, de ce ar trebui sa nu le oferim aceasta posibilitate?
|
Miza aici este simpla: banul. BOR vrea sa isi asigure generatia urmatoare de cotizanti, si vrea sa o faca pe banul Statului, nu pe banul propriu. De asemenea, vrea sa se asigure ca absolventii de seminar teologic care nu prind o parohie au si eu un job, platit tot de Stat.
O solutie cinstita ar fi cursuri de religie, sustinute de BOR, unde sa mearga doar copiii care sunt interesati de asta. Sa vedem atunci cam cati parinti ar fi interesati.
BOR nu vrea asta, nu numai pentru ca i-ar costa, ci si pentru ca ar arata clar cam cati oameni sunt interesati de ortodoxie. La fel e si cu taxarea cultelor: BOR se opune nu numai pentru ca ar pierde bani, ci pentru ca ar deveni evident ca din cei 86% ortodocsi pe care ii flutura in orice discutie, multi ar ramane ortodocsi doar cu vorba, nu si cu banul.
Aflarea numarului de ortodocsi care sunt dispusi sa si plateasca pentru religia lor, nu numai sa o declare, e ceva de care BOR se fereste din rasputeri, pentru ca, cel mai probabil, e multu sub cei 86% cu care se lauda.
Citat:
P.s. Ma refeream la cultura generala pentru ca majoritatea(probabil) nu pun neaparat si in aplicarea ce invata la orele de religie, dar tot le ramane ceva macar ca si cultura generala.
|
Pentru cultura generala legata de religie, ar trebui studiate toate religiile majore, nu numai ortodoxia, ca de-aia se cheama cultura
generala. Si mai ales, ar fi nevoie de o prezentare echidistanta, nu una in care se spune copiilor ca orice nu e ortodoxie, e lucrarea Diavolului. Cam cati din absolventii de seminar teologic ortodox crezi ca sunt capabili de asta?
Si doi ani ar fi suficienti, de ce e nevoie de 12? Si mai ales de ce din clasa intai, cand copiii nu sunt capabili sa faca diferenta intre fictiune si realitate? Ah, stai, poate chiar de-aia se face din clasa intai...
Citat:
De ce ar trebui sa venim noi aia care ne credem mai desteepti si sa decidem pentru altii? Cei mai in masura sa decida sunt chiar cei implicati direct, respectiv elevii si parintii.
|
In caz ca nu te-ai prins, deciziile luate in legatura cu sistemul educational nu sunt luate de parinti, ci de oameni care chiar stiu ce e aia educatie, si asta e un lucru bun, in general. Din pacate, sistemul educational din Romania e afectat de incompetenta, omniprezenta in mai tot ce e facut de Stat, nu numai in scoli. Asta nu inseamna ca ceea ce se preda in scoli trebuie hotarat prin vot public.
Avand in vedere ca in Romania, 42% din adulti cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, chiar nu as avea incredere in parinti sa decida ce ar trebui predat in scoala.