Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
ce diferenta, fizic vorbind, este intre crucea - obiectul de tortura a lui Iisus si crucea despre care mantuitorul spune sa o luam in fiecare zi si sa mergem dupa el? Nu imi servi chestia cu crucea din inima, cu soarta ce trebuie purtata demn, etc.
Cand zici cruce te gandesti la ce? la un obiect patrat sau rotund? crucea e cruce. Si stie fiecare cum arata. Nimeni nu divinizeaza un obiect din lemn, nu ai inteles nimic din sensul crucii. Crucea este obiectul pe care Hristos a fost rastignit pentru noi. Crucea este cea pe care mantuitorul a spus sa o luam (atentie sa o luam, nu sa ne gandim) sa o luam si sa urmam lui. pentru tine a lua inseamna a te gandi? a-ti inchipui?
Acum in urma cu vreo 15 ani am avut norocul, sau ghinionul sa vad cu ochii mei posedati de diavol la manastirea Secu. Pana atunci nu am crezut in posedati. un tanar de vreo 17 ani si o femeie la vreo 40 ani, erau. La amandoi am remarcat: aceeasi voce harsait metalica, neomeneasca, care cand vorbea cand striga infiorator, animalic, fapte inexplicabile de om, (de pilda femeia sarea de pe scaun cu totul in sus, in pozitia sezand la jumate de metru de scaun si cadea iarasi jos). la fiecare o calugarita facea semnul crucii cu o cruce pe spatele lor spunandu-le cu voce poruncitoare sa stea cuminti ca sperie oameni nevinovati. Replica diavolului din ei era: ma arde cruceeeaaaaa, ma arde cruceeeaaaaa, nu mai fa semnul crucii ca ma arde.
Asta am vazut cu ochii mei. Intrebare: de ce ii ardea crucea daca nu era sfanta? cum de avea putere asupra diavolului din posedat?
|
O sancta simplicitas! Să crezi că diavolul este alungat de un simplu obiect din lemn! Acest soi de demoni iese afară doar prin puterea lui Dumnezeu cu post și rugăciune (Matei 17,21) nu prin semne făcute cu un lemn. Altfel diavolul rămâne, impresionează și amăgește încă după 15 ani...
Nu pot să uit cum explica un frate fost călugăr catolic în tinerețe ce este crucea (și arăta cu brațele semnul crucii), și credeți-mă: știa ce vorbește. Acolo unde se întâlnește verticala voiei lui Dumnezeu cu orizontala voinței omului, acolo apare suferința și crucea. Crucea aceasta ne îndeamnă Hristos s-o luăm zilnic.