Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Domnule colaps, dupa parerea dumneavoastra, a te ruga sfintilor catolici este ok ? Cel ce se roaga unui sfant catolic iar apoi afirma cu tarie ca acel sfant l-a ajutat, se mai poate numi ortodox ?
|
Sunt, într-adevăr, creștini ortodocși care se roagă unor sfinți canonizați de Biserica Catolică și care afirmă cu tărie că au fost ajutați. Este și motivul pentru care sunt destul de precaut când fac afirmații despre cele două Biserici și spun că difrențele sunt doar nuanțe pe același trunchi comun, dar fără a fi un "ecumenist" ci pentru că eu consider că unirea credinței se va realiza prin ralierea Bisericii Catolice la credința Bisericii Ortodoxe, ceea ce este un proces durată. Primii pași au fost făcuți, după cum bine știți, în secolul XX. Și Biserica Catolică dorește unirea credinței dar din sens invers. Nu știu cum se va realiza acest lucru fiindcă pare o contradicție insurmontabilă. Dar dogmele Bisericilor noastre nu sunt, oare, niște dogme care "violentează" logica noastră a bunului simț? Doar Dumnezeu va hotărî când va veni vremea unirii credinței și cum. Esențial este ca noi să nu ne rupem de adevărul credinței, pentru mine, personal, doar cel al Bisericii Ortodoxe. Cum am mai spus, noi, ca și creștini, ne putem ruga unii pentru ceilalți. Iar sfinții catolici nu sunt mai puțin sfinți decât cei ai Bisericii mele.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
|