Citat:
Īn prealabil postat de andreicozia
Inca ceva,
La botez bebelusul este pasiv? :))))))) iar ai noroc de asemenea cazuri si eu nu stiu cum fac ca dau numai peste bebelusi isterizati care urla si tipa inrositi de efort pina nu ajung inapoi la mama in brate.
|
CAnd am spus "pasiv", m-am gandit ca preotul este cel care face totul, iar bebelusul se supune. Intr-adevar ei tipa inainte de botez, dar ca prin minune se linistesc dupa. Oare de ce?!?
In ceea ce priveste efectul botezului la omul care nu este constient de ceea ce se intampla, ca o paralele la botezul bebelusului, voi aminti de botezul prietenului Cuv. Augustin. Iata ce scrie Cuv. Augustin in Confesiunile sale:
"Ce ai facut Tu atunci, o, Dumnezeule al meu, cat de nepatruns este adancul judecatilor Tale? Caci atunci cand acela suferea de friguri, a zacut multa vreme in nesimtire, intr-o sudoare de moarte, si exact atunci cand cei din jurul sau isi pierdusera speranta, a fost botezat fara ca el sa-si dea seama, eu neputand sa ma preocup de lucrul acesta si banuind ca sufletul lui pastreaza mai degraba ceea ce primise mai intai de la mine si nu ceea ce se petrecea in trupul unuia care isi pierduse cunostinta. Insa realitatea era cu totul alta; caci el si-a revenit si s-a facut sanatos. Si imediat ce am putut sa stau de vorba cu el - de buna seama, am putut de indata ce a putut si el, fiindca nu ma indepartasem de el si depindeam foarte mult unul de altul, - am incercat sa-l fac sa rada, la gandul ca si el va rande impreuna cu mine de botezul pe care abia il primise, intr-un moment in care era cu totul absent cu mintea si cu simtirea; dar el aflase ca primise botezul. Drept care m-a izgonit ca pe un dusman si m-a sfatuit cu o uimitoare si neasteptata franchete ca, daca mai doresc sa-i fiu prieten, sa incetez a-i mai spune asemenea lucruri." (Confesiuni, pg.156)