Citat:
În prealabil postat de adiandrea6
Eu nu stiu daca Maica Domnului a fost fara pacat stramosesc asa cum zice doctrina catolica, sau cu pacat stramosesc asa cum zice doctrina ortodoxa, de unde as putea sa stiu eu lucrul asta?
|
Dogmele, prin definiție, sunt adevăruri inaccesibile atât rațiunii cât și observației și care nu pot fi înțelese pe deplin. Noi nu putem percepe, nici gândi, cum e cu transmiterea păcatului ancestral, cu atât mai puțin putem înțelege dacă Maica Domnului a fost sau nu ferită de acest păcat despre a cărui natură mereu ceva scapă minții noastre. Și atunci, de unde știm dogmele și de unde știm că sunt adevărate ? Din descoperirile pe care Dumnezeu le-a făcut Bisericii. Bineștiind Tatăl nostru că omul nu poate, numai cu mijloacele lui, să descopere anumite dumnezeiești realități, s-a îndurat de noi și ni le-a descoperit El. Nu toate adevărurile le-a descoperit El, ci numai o mică parte, atâta cât să ne ajute să ne mântuim. Și a socotit că descoperirea adevărului că Sf Maria a fost fără pată ne poate ajuta la mântuire.
Îmi amintesc din anii coplăriei mele, cât de mirat am fost când am aflat că pământul este rotund. Prima reacție a fost "așa ceva nu se poate !". Cum să fie rotund, când eu văd bine că este plat ? A urmat o ploaie de întrebări (îmi amintesc de una: cum fac oamenii să nu amețească stând cu capul în jos). Cei mai mari s-au străduit să îmi răspundă câte ceva, dar mi-au spus că am să înțeleg când voi mai crește. Și i-am crezut, chiar dacă îmi părea rău că nu mai cresc odată mai repede, ca să înțeleg. Tot așa este și cu dogmele: nu le înțelegem acum, dar le vom înțelege.