View Single Post
Vechi 26.08.2010, 23:12:55
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasinec77 Vezi mesajul
Ca sa nu mai enervez, voi incheia spunand cu ce sunt de acord: cu "viziunea" Sfintilor Apostoli ai Domnului Iisus Hristos. Aratati-mi ce ne-au invatat ei despre Maica Domnului si voi respecta aceste invataturi.

Daca aveti alte surse de invatatura, mai presus de cele ale Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli, va priveste. Dar, sa nu-i judecati pe altii ca nu va urmeaza exemplu si sa-i numiti in tot felul (eretici, rataciti, etc).
Auzi, domnule, cu Crezul esti de acord? Ca nu a fost redactat nici de Hristos, nici de Apostoli. De pe forum stiu ca protestantii se lauda ca au acelasi Crez cu al nostru, nu stiu daca o fi asa si la dumneata in grupare (ca sa nu zic secta).
Ei bine, daca ai Crezul, redactat de aceiasi Parinti care, printre altele, au si fixat canonul biblic pe care il citesti dumneata si crezi ca in afara de asta nimic nu e adevarat (cand se stie clar ca Biblia de acum contine numai cateva carti din cate circulau la vremea aceea, fara ca acelea care nu sunt incluse aici sa fie socotite ca fiind neadevarate), ia vezi ce marturisesti dumneata despre Hristos:

Si intr-Unul Domn Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, Unul nascut, Care din Tatal S-a nascut, mai inainte de toti vecii.
Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut nu facut, Cel de o Fiinta cu Tatal, prin Care toate S-au facut. Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut Om.

Ia intreaba-ti pastorul, daca si voi marturisiti ca Hristos e Dumnezeu adevarat, nascut, deci nu facut, cum de nu o recunoatseti pe Fecioara Maria ca fiind Theotokos? Apare foarte logic in text.

Deci, Fecioara Maria Il naste pe Hristos.
Hristos este Dumnezeu nascut, nu facut.

Concluzia: Fecioara Maria L-a nascut pe Dumnezeu, deci e Theotokos. Dificulatile dumitale vin din faptul ca Il percepi pe Hristos ca pe un Dumnezeu facut, care nu S-ar fi nascut ca Dumnezeu din Fecioara Maria.

Daca tot luati Crezul ca axioma, atunci ar trebui sa luati ca axiomatice si hotararile sinoadelor ecumenice, ca doar atunci a fost redactat Crezul, strict pe baza acelor hotarari. Dar repetati ca niste papagali Scriptura si Apostolii, crezand ca atat ainaintea lor, cat si dupa, lumea a stat suspendata, asa, in aer.

Despre temeiurile scripturistice pentru cinstirea Sf.Fecioare Maria, sunt plien niste sectiuni din forum si cred ca si acest topic. Vezi ce ii spune ingerul Fecioarei la Bunavestire, cum o fericeste Elisabeta, spunandu-i clar, printre altele:

"De unde mie acestea, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?"

si, mai ales, ce raspunde Hristos cand o femeie din popor ii zice: "Fericiti sunt sanii la care ai supt si pantecele care te-a crescut!"