Subiect: predestinare?
View Single Post
Vechi 27.08.2010, 13:13:18
Scotianul
Guest

Post Adeste Fideles

Pt dl.Eugen7

Poate o sa fiti surprins dar eu va citesc postarile.Recunosc ca sunt selectiv(pe baza unei analize in timp),nu citesc postarile oricui ci pe cele(chiar daca nu imi convin sau nu sunt de acord cu ele) apartinand unor oameni care le prezinta logic,intemeiat si care ma pot imbogati dpdv cultural,moral,etc.Poate sunt subiectiv,imi asum asta dar nu imi place sa ma enervez inutil(ma consider extrem de calm)cand mai si platesc abonam de net.Dvs faceti parte din acesta categorie pe care o citesc cu placere si nu doresc sa va flatez ci va spun direct ce cred.O sa incerc sa justific(nu pe stil ad infinitum) pozitia mea reticenta.Nu spun ca am dreptate ci doar va rog sa analizati cum considerati pozitia mea.

Este pe acest forum un user>tricesimusquintus.Ii cer scuze public pt ca il introduc fara asentimentul lui in discutie,intr-un mod atat de abrupt,mai ales in situatia in care facem parte(probabil) din confesiuni diferite.De-a lungul timpului si-a postat opiniile bazate exclusiv pe Scriptura.Nu comentez justetea lor ci observ modul cum le-a argumentat.Nu am vazut(poate ma insel) vreun ortodox sa ia macar in calcul posibilitatea ca afirmatiile lui sa fie corecte.A fost combatut permanent cu aceiasi metoda sau cu alte metode.Pentru mine exista o explicatie logica la acesta situatie.Daca un ortodox spune ca este in Credinta Adevarata,singura de acest tip,atunci implicit nu are cum sa ia in calcul argumentele altcuiva pt ca ar admite fie ca exista posibilitatea sa fie mai multe adevaruri(posibilitatea respinsa in mod explicit de dogma ortodoxa)fie ca exista si a alta interpretare,la fel de intemeiata dar diferita de a sa(ceea ce iarasi ar duce inevitabil spre concluzia unui adevar faramitat,ceea ce nu poate fi acceptat de un ortodox).
Prin urmare partenerul de dialog ortodox nu are cum sa adopte o alte pozitie pt ca doctrina/dogma/credinta(numiti cum doriti dvs)pe care o are,prin esenta sa,nu ii permite acest lucru.Pe scurt este o discutie cu final stiut dpdv ortodox: protestantul este eretic/greseste versus ortodoxul are dreptate/credincios din Adevarata credinta.As dori sa subliniez ca eu nu comentez justetea afirmatiilor uneia dintre cele doua parti.Subliniez asta ca sa nu am parte de interpretari eronate.Pur si simplu remarc o situatie si atat.

Avand in vedere aceste aspecte incerc sa evit dispute doctrinare pe teme sensibile din urmatoarele motive:
-apologetii de pe internet sunt o categorie referitoare la care am anumite retineri pe care nu le dezvolt acum.Nu generalizez,sunt si multi oameni de buna-credinta,dar eu am vazut destule situatii in care nimic nu este ceea ce pare iar lupul in blana de oaie a aparut de unde nu ma asteptam.Sa zicem ca sunt un sceptic moderat pe acest aspect.
-nu sunt adeptul sa incerc sa-i schimb cuiva Credinta.Cat timp sunt lasat in a mea nici eu nu deranjez pe nimeni.Putem comenta impreuna,analiza dar cu respectarea optiunii fiecaruia atat cat este posibil.Unde nu este posibil mai bine nu ma bag in discutie ca sa nu inflamez spiritele inutil(mai ales ca in 9 cazuri din 10 discutia este previzibila ca finalitate).Pe acest forum am avut discutii extrem de interesante,am aflat multe,am invatat multe si nu m-a fortat nimeni si nici eu nu am fortat pe nimeni.Nu imi plac baietii care ar incerca sa-mi sparga usa(metafora) ca sa-mi bage ei mintile in cap dpdv teologic.Vor primi un sut in fund,indiferent de confesiune.Daca simt nevoia sa trec la o alta credinta o fac in baza judecatii mele,pt ca in fata Celui de Sus eu imi asum singur deciziile mele pe baza caruia voi fi judecat.Am pretentia sa fiu lasat sa judec cu mintea mea,atat cat am.Exista liber arbitru,un dar minunat,asa ca nu sunt adeptul unor convertiri lipsite de naturalete.Misionarismul este o posibilitate pe care o respect in masura in care este fundamentata pe bune-intentii,sinceritate iar cei care vin vin ca asa vor ei si nu din alte motive.

Nu ma intereseaza problema schimbarii Credintei.Sa dea sfaturi(pe stil radical)altora cei care sunt crestini exact cum a spus Hristos.Problema schimbarii confesiunii,etc este un act personal,subiectiv sau obiectiv,iar cel ce face asta sa judece singur,cat timp are nevoie,sa se consulte cu cine crede si apoi sa faca pasul.Cine face pasul din nestiinta,ignoranta sau alte motive si apoi regreta>sa fie sanatos,este problema lui.Nimeni nu iti spune sa faci ceva fara sa verifici.Personal abia reusesc sa ma mentin pe o linie medie a credintei ca sa mai pot da si altora sfaturi ce sa faca.Sa faca asta,in fata Celui de Sus,cine crede ca are dreptul sa faca asta.

Colindand lumea asta larga am remarcat pe linga diversitatea ei(si asta raportat la faptul ca de nu se intimpla nimic fara voia Celui de Sus)si anumite situatii care,subliniez asta,coexista.Voi da exemple cu respectarea anonimatului celor despre care voi face vorbire,din considerente referitoare la o minima discretie.Fiind intimplari vazute in viata,nu le pot proba decat povestindu-le.Asa ca fac apel la prezumtia de buna-credinta pt ca nu am alta optiune pt a sustine ceea ce voi spune.

a).Am cunoscut odata un doctor ateu.Ateu convins si fara sanse de a-si schimba convingerile,un ateu militant intr-un permanent razboi personal cu Cel de Sus.Salva vieti in meseria sa.Am zis ca face asta pentru ca asa ii cere meseria.Dar si in timpul liber participa la actiuni caritabile,se zbatea pentru a-i ajuta pe cei cu dezabilitati.Nici pina in ziua de astazi nu am vazut sa devina credincios dar continua acele fapte.Unde s-ar incadra asta in Sfanta Scriptura?

b).Am cunoscut un ortodox ateu.Sunt si aici pe forum banuiesc.Nu era un baiat rau dar era putin cam egoist.Dupa o tragedie personala de proportii s-a apropiat de Biserica(ceea ortodoxa)si s-a schimbat devenind un altruist care m-a lasat fara replica.Am stat de vorba cu el si mi-a spus ca asa a simtit nevoia.Unde s-ar incadra asta in Sfinta Scriptura?

c).Am cunoscut un om,protestant,care mi-a spus ,,Prietene daca Dumnezeu mi-a dat mie atunci trebuie sa dau si eu altora.Asa a hotarit EL ca doar nu mi-a dat sa am doar eu".Vorbele lui pe mine m-au influentat la timpul lor.Unde s-ar incadra asta in Sfanta Scriptura?

d).Am cunoscut o extraordinara persoana ortodoxa.Pe acest forum.Nu spun cine din discretie.Am stat de vorba mult cu aceea persoana si cred ca prin faptele bune pe care le face,prin modul cum intelege Credinta,este mai aproape de Cel de Sus decat voi fi eu vreodata.Cred ca Cel de Sus i-a recompensat cumva sufletul curat si frumos si a tinut cont de stradaniile acelei persoane.Unde s-ar incadra asta in Sfanta Scriptura?

e).Am cunoscut in Italy un preot catolic la Florenta.Cel mai erudit prelat pe care l-am cunoscut personal in viata mea.O enciclopedie ambulanta,o exceptionala retorica,finete si delicatete a argumentatiei, o logica care te cucerea prin simplitatea si precizia ei.Omul care mi-a confirmat simbioza dintre stiinta si Credinta.Dar el era catolic si eu protestant.Ar fi trebuit sa-l ignor?

Toate acestea sunt situatii din viata reala.Poate si altii au vazut unele similare.Daca dorim sa ne duelam in citate atunci imi este teama ca va fi o forma fara fond in situatia in care acele frumoase deziderate vor ramine la stadiul de deziderat si atat.Cum explicam insa aceste situatii din viata de zi cu zi care,in complexitatea ei,ne pune in fata situatii care cu greu pot fi incadrate in mod categoric intr-o categorie.Fiecare poate aplica principiile propriei sale credinte dar sa nu o facem pe sistem Patul lui Procust.De asta ma feresc eu.Sa nu ciuntesc viata sau credinta altora ca sa-mi convina mie interpretarea pt ca:

-viata este un dar de la Dumnezeu
-este greu sa-l inlocuiesc pe Dumnezeu si sa pot spune cum va fi judecata sa intr-un caz particular pt ca ar insemna ca stiu cum functioneaza in amanunt optica lui Dumnezeu si,cu respect,eu nu sunt capabil de asa ceva.

Cam asta a fost pledoaria mea pentru a-mi justifica reticenta.Daca la asta mai adaug un pronuntat apetit pentru stiinta si arte precum si pentru explicatii care,cateodata,exced cadrului canonic general acceptat>am ajuns la concluzia ca,pe mai multe teme,e mai bine sa tac decat sa fac mai mult rau(poate)cu anumite opinii ale mele pe care nu le pot proba cum mi-as dori.In acel link pe care vi l-am adus si din care dvs ati selectat opinia ref la protestanti era o descriere economica(la final) a unor principii protestante aplicate in viata de zi cu zi.Sunt adeptul lor,de aceea am postat acel link.Nu spun ca este bine sau rau ci doar imi asum o pozitie.

Am scris cam mult si cu siguranta am plictisit crancen.Scuze.Atat m-a dus capul sa va spun.In rest>,,None but God can satisfy the longing of the immortal soul; as the heart was made for Him, He only can fill it" (Richard Trench)

Last edited by Scotianul; 27.08.2010 at 14:04:08.
Reply With Quote