Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
Mi-e teama ca diferenta este exact invers.
Moralitatea ateului nu vine dintr-o constrangere. Si nici nu asteapta vreo recompensa.
Ateul este moral (cine este, nu toti) pur si simplu. Tine de educatia lui ... atee.
In schimb crestinul, credinciosul in general? Marea majoritate incearca sa fie morali in primul rand din cauza fricii fata de iad si in al doilea rand pentru a primi rasplata promisa, Raiul, plus 70 de fecioare in cazul musulmanilor 
|
Citind postarea ta - si cea anterioara - imi vine in minte un principiu vechi care zice ca nu poti sa cercetezi un sistem din interior.
In acest caz insa este taman invers. Ortodoxia nu este un sistem mecanic pe care il cercetezi din exterior, pentru ca esenta sa are de-a face cu sufletul omului - si chiar cu intreaga sa viata. Tu doar incerci sa aduci toate religiile (includ aici si societatea) la un numitor comun pentru a putea zice: asta e buna, asta e rea, astia sunt prosti, astia sunt destepti etc.
Dar nu merge asa. Nu merge. Nu poti intelege de exemplu faptul ca pentru un crestin toata viata lui se desfasoara in jurul Sfintei Impartasanii, adica a consumarii de catre credincios a Trupului si Sangelul lui Hristos, decat daca esti acolo unde se intampla acest eveniment - ba, mai mult, - daca traiesti acel eveniment.
Si din aceasta cauza, tu ramai in fapt exterior fenomenului. Si din exterior poate parea ca noi facem lucruri de frica iadului sau pentru recompense. Dar daca ai trai impreuna cu noi lucrurile pe care le traim cred ca ai intelege ca noi incercam sa fim purtatori ai Duhului Sfant si acesta este cel mai de pret lucru. Pe Acesta nu vrem sa-L pierdem, asta e motivatia noastra.