View Single Post
Vechi 20.05.2007, 15:16:58
odin odin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.03.2007
Implicit

Hmmm... `ai zis ca granita dintre boala psihica si posedare este una foarte fina. unu dintre citatele date de mine era in jurul ideii ca "Demonic possession is not a valid psychiatric or medical diagnosis". asta inseamna ca dpdv medical, acea granita nu exista. sper ca acum vezi legatura intre ceea ce ai zis tu si citatul dat de mine.`

Asta este o minciuna, pt. ca tu nu aveai cum sa comentezi la ceva ce nu fusese scris inca. Tu ai scris `Demonic possession is not a valid psychiatric or medical diagnosis`, si abia apoi am scris eu: `granita dintre boala psihica si posedare este una foarte fina`. Deci iti era cam imposibil sa faci o legatura cu ceva care nu exista inca. legatura am facut-o eu... deci tu, tot pe langa subiect ai postat...

`in legatura cu annelise`

Cazul real cuprindea si evenimente precum faptul ca medicii nu ii puteau tine sub control starea, sau procesul - care arata cat de controversata a fost problrma din toate pct. de vedere, inclusiv medical.

`este vorba doar de interpretarea comportamentului ei, interpretare facuta de persoane care nu aveau vreo legatura cu psihologia. `

Aici avem o problema. Comportamentul, din pct. meu de vedere, nu este limitat doar la psihologie. El nu poate fi doar subiectul acestei discipline, pt. ca nu este corect - stiintific vorbind. Jung zice acelasi lucru (de fapt, eu zic acelasi lucru cu Jung): Psyche este alcatuit din 3 componente: constinetul, inconstientul si inconstinetul colectiv. Ce inseamna ultimul? Inseamna ca mostenim un fond comun uman, care nu are legatura cu noi ca indivizi (si in crestinism se vorbeste de firea umana, de mostenirea afectelor etc.. deci nu suntem chiar asa de prosti, pe cat crezi tu...). Revenim... Acest inconstinet colectiv arata faptul ca comportamentul uman depaseste notiunile clasice (si aici Jung il ataca pe Freud) pe care le avem despre psihanaliza. Comportamentul uman, fie el si unul generat patologic, nu se supune normelor clasice de analiza. Un exemplu bun il da JUNG: E ca si cum ai studia despre o catedrala intr-un manual de minerologie, doar fiindca e facuta din piatra...

Lui erzbet i-am raspuns: `Nu - la prima intrebare.
Pt. ca in majoritatea cazurilor, preotii se inseala - la a 2 intrebare.
La concluzia ta - `Macar de ar stabili impreuna` subscriu cu toata inima.`

Poate de data asta nu mai dispari, si intri cu adevarat in discutii, cu argumente solide, cu ceva referinte de specialitate (de preferat care sa nu fie de pe net) si imi demonstrezi ca nu am un monolog...

Reply With Quote