Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Dogmele, prin definiție, sunt adevăruri inaccesibile atât rațiunii cât și observației și care nu pot fi înțelese pe deplin. Noi nu putem percepe, nici gândi, cum e cu transmiterea păcatului ancestral, cu atât mai puțin putem înțelege dacă Maica Domnului a fost sau nu ferită de acest păcat despre a cărui natură mereu ceva scapă minții noastre. Și atunci, de unde știm dogmele și de unde știm că sunt adevărate ? Din descoperirile pe care Dumnezeu le-a făcut Bisericii.
|
Pai tocmai aici este problema, partea rasariteana a Bisericii nu zice la fel ca si partea occidentala. Si nu doar intr-o dogma, ci in mai multe. Pe cine asculti in cazul acesta? Cu atat mai mult cu cat Duhul Sfant lucreaza in ambele biserici? Nu s-a crezut cu prea multa usurinta ca parerile unor oameni ar fi revelatii de la Dumnezeu? In ceea ce ma priveste, eu cred/simt ca in materie de dogme partea ortodoxa are dreptate pentru ca nu s-a hazardat sa faca afirmatii in afara celor invatate de Hristos. Hristos a spus sa nu numim pe nimeni Invatator decat pe El, si in numele Lui ne mantuim, asa ca eu consider adevarate dogmele care respecta intru totul invatatura Lui si nu adauga nimic la ceea ce a zis El. Orice adaugire este de la gandirea omeneasca. Revelatiile lui Dumnezeu trebuie sa fie o intelegere a ceea ce Hristos a spus deja, si nicidecum o adaugire/completare a Invataturii Sale. Cand le-a zis apostolilor ca multe ar avea sa le zica dar ei inca nu inteleg, dar mai tarziu Duhul Adevarului ii va invata toate, nu s-a referit la o invatatura in plus fata de ceea ce El deja a spus, ci la faptul ca vor intelege ceea ce El i-a invatat. Orice adaugire la cuvintele Domnului vine de la mintea omeneasca, si cu prea multa usurinta s-a crezut ca sunt revelatii, si uite ca acum avem mai multe biserici si fiecare este cu revelatiile/dogmele sale...